Ordnungssysteme

Bespaar ruimte in je camper – de 7 beste opbergsystemen in de camper

De koffers zijn gepakt, maar hoe krijg ik alles in mijn motorhome? We laten je de beste organisatiesystemen en ruimtebesparende ideeën zien.

Wat neem ik mee voor mijn volgende vakantie op de camping of de volgende roadtrip? Wanneer deze vraag duidelijk is, realiseren veel reizigers zich dat als men alles mee wil nemen, men zich niet meer in het camperbusje kan verplaatsen! Maar met een uitgekiend opbergsysteem van je motorhome past er nog meer in dan je mee wilde nemen. We laten je onze 10 beste ruimtebesparende ideeën zien voor zowel meer ruimte als orde! Zo kun je niet alleen meer kwijt, maar vind je ook alles sneller terug! Als de opbergsystemen voor de camper eenmaal zijn bevestigd, wil je ze zeker niet meer zonder. 

Heb ik al deze dingen echt nodig op vakantie? Wat mag thuis blijven? Bekijk onze inpaklijst voor je volgende roadtrip en bedenk welke dingen op je lijst onnodige bagageladingen zijn.

Onze 7 beste tips voor het organiseren van systemen in de camper

1. Het eenvoudigste opbergsysteem voor de camper – minder is meer! 

Hier vind je onze verkorte vorm van onze ultieme inpaklijst voor je volgende camperreis!

Wat moet je meenemen? Je favoriete hapjes! Als je goed plant, hoef je minder ruimte in te nemen in je opbergsystemen in de camper. 

Om je ontbijt te bereiden, pak je een klein Italiaans koffiezetapparaat voor lunch en diner: Gerechten, kookgerei, zoals een pan, kookpot en natuurlijk kruiden om je gerechten ook op vakantie bijzonder lekker te maken. Ook de houtskool voor je barbecue-avond mag niet ontbreken, maar het scheelt een hoop ruimte als je deze ter plaatse koopt. 

Koop voor de badkamer een paar rollen toiletpapier op voorraad. Je kunt shampoo, douchegel of bodylotion in zeepvorm krijgen, dus je hoeft niet veel afzonderlijke plastic flessen in je badkamer te hebben. Heb ook altijd een EHBO-doos bij je, je weet maar nooit! Wat heb je absoluut nodig? Een bikini, zwembroek, korte broek, slippers en handdoeken!

Laat geen ruimte over voor het organisatiesysteem in de camper aan de verkeerde kant, je wilt je tenslotte ook comfortabel voelen in je camper. Pak daarom in ieder geval een warme deken in zodat je ‘s nachts met de deur open naar de sterren kunt kijken. Als je de nacht buiten wilt doorbrengen onder de blote hemel of gewoon wilt bruinen in de zon, pak dan een hangmat in. Ze zijn natuurlijk niet essentieel om te overleven, maar voor een bijzonder gezellige sfeer in de caravan, neem kleine plantjes en kerstverlichting mee, zodat je je meteen thuis voelt! 

Wil je de hele inpaklijst voor je volgende opbergsysteem van je motorhome bekijken? Je vindt het hier!

2. Ondanks kuilen blijft alles op de juiste plaats in het opbergsysteem van je motorhome

Toen je camper nog stevig op de grond stond had je alles perfect geordend in de kasten, maar als je wegrijdt rommelt alles, glazen en borden rinkelen in elkaar. Als je na een turbulente reis de kasten weer opent, komt de helft van de lading je tegemoet. Voor het bijzonder kwetsbare servies zijn er speciale kastinzetstukken die flexibel in grootte kunnen worden veranderd, de zogenaamde barmannen, die ervoor zorgen dat alles bij het openen van de kasten past. 

Voor een makkelijke manier om je eigen opbergsysteem in de camper te maken, kun je de afstandsstangen zelf in de kasten bevestigen, gemaakt van materialen die je nog in huis hebt, zoals houten panelen. Speciale bordhouders zorgen ervoor dat je borden het einde van de reis halen zonder te rammelen en zonder krassen. 

Ook zijn er opbergstrips en ladeverdelers als opbergsysteem waarin bijvoorbeeld kopjes van elkaar gescheiden kunnen worden in lades. Je kunt ook haakstrips aan het keukenplafond bevestigen en de kopjes op afstand ophangen. Deze haken zijn te vinden in elke bouwmarkt, ze worden meestal gebruikt voor handdoeken in de badkamer. 

Rekbare netten zonder of met vaste inzetstukken bieden veel opbergruimte voor kleding, gsm-kabels, kinderspeelgoed of gereedschap. Alles kan er makkelijk in opgeborgen worden en glijdt niet weg tijdens het rijden. Het is ook nog eens een van de goedkoopste opbergsystemen voor campers. 

3. Gebruik ongebruikte ruimtes voor het organiseren van systemen.

Word creatief en ga op zoek naar bruikbare ruimte! Zo kun je bijvoorbeeld dozen onder je bestuurders- en passagiersstoel gebruiken als opbergsysteem. Zogenaamde hangende organizers kunnen aan de rugleuningen van de stoelen worden bevestigd en bieden verschillende kleine vakken, perfect voor spelletjes, kabels, hondenriemen of andere kleine onderdelen.

Jute tassen zijn perfect voor het gebruik van ongebruikte ruimtes waarin geen plek is voor een doos. Hierin kun je bijvoorbeeld je badpak kwijt en is de tas snel bij de hand als je naar het strand wilt. 

4. Opbergsysteem in de keuken van het camperbusje:

De beste voorbereiding voor een opbergsysteem in de keuken is het plannen van je eigen voorraad. Hoeveel mensen reizen er met mij mee en zal ik echt een heel pak koffie of een kilo bloem in een week gebruiken!? 

Schat ongeveer hoeveel koffie je bijvoorbeeld meestal per week drinkt en gebruik kleinere hoeveelheden. Voor een bijzonder duurzaam opbergsysteem kun je oude uitgewassen potten gebruiken en deze vullen met afwasmiddel of kruiden. 

Als bijzondere blikvanger kun je magneten aan een van je keukenstrips bevestigen, de metalen schroefdeksels van de glazen komen er veilig in te hangen. Je moet er echter voor zorgen dat het een grote, sterke magneet is, zodat ze er tijdens het rijden niet af vallen. 

Je kunt ook ruimte besparen door duurzame waterflessen te gebruiken in plaats van waterboxen uit de supermarkt en deze te vullen bij je eigen kraan of waterstations, wat ook je reisbudget bespaart. 

Je hoeft niet al je eten van thuis mee te nemen, dit neemt teveel ruimte in beslag. Daarnaast is het veel leuker om de supermarkten in andere landen te verkennen en nieuwe gerechten uit te proberen!

Heb je wat kook- en snackideeën nodig voor onderweg? Hier vind je onze lekkerste snacks voor je volgende reis!

5. Breid het organisatiesysteem uit vanuit de camper – buiten- en kindertent

Op een kampeertrip met meerdere volwassenen en kinderen kan het krap worden, zeker als iedereen nog zijn favoriete speelgoed en kleding meeneemt. Omdat het een beetje krap kan zijn, zelfs met het beste opbergsysteem in de camper. Om niet op van de zenuwen te zijn na korte tijd is het mogelijk om bijvoorbeeld een luifel of een extra tent mee te nemen voor de kinderen. Dit zorgt voor extra ruimte en meer vrijheid voor iedereen. 

6. Classificatiesystemen voor de opbergruimte achterin een camper

Opbergvakken achter bieden veel opbergruimte, maar worden vaak niet volledig benut omdat ze niet altijd rails, kasten of boxen hebben. Maar ombouwen is geen probleem! Zoals je al op onze inpaklijst hebt gezien, kun je je fiets, skateboard of inline-skates meenemen als vervoermiddel, weg van de camper voor je vrije tijd. Omdat deze nogal wat ruimte innemen en tijdens de reis niet nodig zijn, passen ze erg goed in het achterste opbergvak van een motorhome.

Om ervoor te zorgen dat je fiets tijdens het rijden niet omvalt, kun je deze eenvoudig bevestigen met spanbanden en een bevestigingsrail of een mobiele voorwieltuimelaar. Meestal is er ook voldoende ruimte voor extra opbergsystemen voor de camper zoals dozen. De achteropbergruimte van een camper is ook een goede plek voor een campingtafel en strandstoelen.

7. Opbergsysteem voor campers vastgebonden op het dak

Een vaak ongebruikt opbergsysteem voor een motorhome is het dak. Het hangt echter altijd af van je motorhome of camperbus, voor zover je deze kunt gebruiken, aangezien veel voertuigen een bepaalde hoogte niet mogen overschrijden. 

Heb je echter nog vrije doorrijhoogte, dan is dit een prima plek voor je surfplank, kano of dakkoffer. Surfplanken bevestig je eenvoudig met meerdere spanbanden en dakdragers, maar zorg ervoor dat ze niet wegglijden tijdens het rijden. Dakkoffers bieden het voordeel dat je er veel meer dingen in kunt opbergen die je niet elke dag nodig hebt, zoals regenkleding of klimuitrusting. 

Hopelijk heb je nieuwe ideeën voor opbergruimte en opbergsystemen voor je motorhome ontdekt en kun je voortaan met minder chaos reizen!

Ben je bang om iets te vergeten? Geen probleem, zolang je geen reis naar de woestijn maakt, kun je altijd bij een supermarkt, een tankstation of op de camping alles vinden wat je nodig hebt voor je reis. Opbergsystemen in de camper zijn geweldig om alles veilig op te bergen in de camper en heel op de bestemming te krijgen. Maar als je de inpaklijst goed plant, heb je minder organisatie nodig, minder is meer!

Over de Auteur

Avatar foto
Sabrina Riechers

Deel
Verwijder