een man die zijn camper schoonmaakt

Camper huren of kopen hier zijn 4 tips om jouw voertuig te onderhouden!

Met de fiets, scooter, auto, camper, boot of zelfs met een vliegtuig een reis maken dat heeft zo zijn voordelen. Vooral als het jouw voertuig is want, een voertuig dat jij zelf kan besturen is vrijheid, je bent niet gebonden aan de plaatsen waar de bus, trein, metro of vliegtuig heen gaat. Een verschil tussen een voertuig hebben of reizen met openbaar vervoer is dat je zelf je voertuig moet onderhouden.

Als je ooit een fiets hebt gehad dan kun jij je vast herinneren dat je een lekke band hebt gehad of dat de ketting eraf is geknald. Met de tijd is de technologie ontwikkeld en rijden we nu in geavanceerde voertuigen. Die ketting of lekke banden zijn immers nog niet verholpen en dat kan allemaal nog steeds gebeuren. Wij praten hier over de basics van het onderhouden van auto’s & campers.

Waarom zou jij je voertuig onderhouden

Eerst de vraag waarom het onderhouden? Ga je een camper kopen dan gebruiken we deze veel en onderhouden we het weinig. We moeten vaak toch elk jaar een APK doen en dan horen we van de monteur wel wat er allemaal mis is. Maar het kan zeker voordeliger en veiliger zijn om een voertuig te onderhouden. Er zijn een aantal simpele acties die je kan ondernemen en je hoeft hier niet een specialist of een handige Henkie voor te zijn!

Hoe kan jij jouw voertuig onderhouden

camper huren Bandenspanning checken

Inspecteer en onderhoud bandenspanning

Veel mensen rijden op te lage bandenspanning dit zorgt voor hogere brandstofverbruik maar ook de kans op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed, hierdoor krijg je namelijk meer bandenslijtage en zul je sneller van banden moeten verwisselen.

Om ervoor te zorgen dat de banden op spanning kan brengen zijn er een paar eenvoudige stappen.

  1. Zorg ervoor dat jij weet op welke bandenspanning de banden moeten komen te staan. Dit kan je vaak vinden in de binnenzijde van je deur, binnenkant van het tankklapje of bij de bandenpomp die je vaak kan vinden bij een tankstation.
  2. Zorg ervoor dat je nog niet in de auto hebt gereden of rond de 3 kilometer zodat de banden de meest nauwkeurige meeting kunnen afgeven en zorg ervoor dat je niet een zware lading in je auto hebt liggen.
  3. Sluit je de bandenpomp op het ventiel aan (zorg ervoor dat het ventieldopje eraf is voordat je dit doet).
  4. Wanneer je de bandenpomp aan hebt gesloten kun je de druk van je band zien, kijk goed of je kunt zien of één van de banden veel minder druk heeft dan de andere en houd deze in de gaten.
  5. Je zult een piep horen uit de bandenpomp wanneer de bandenpomp de band op spanning heeft gebracht
  6. Haal de bandenpomp van het ventiel af en draai het ventieldopje weer het ventiel.

Met deze simpele stappen kan je ervoor zorgen dat je dus je brandstofverbruik verminderd en je banden spaart, op een langer termijn kom je dan goedkoper uit.

Vloeistoffen en oliepeil checken

Waarom is het belangrijk om oliepeil te controleren?

We weten allemaal dat in onze voertuigen veel mechanische delen zitten die tegen elkaar draaien en stoten. Het is belangrijk dat deze delen niet beschadigen en daar zorgt de motorolie ook voor, je kan het zien als het smeermiddel. De olie is ook een reinigingsmiddel voor de auto. Net zoals de bandenspanning zou het mooi zijn dat je dit eens per maand controleert (wellicht maak je er een auto controleer dagje van).

Hoe controleer ik het oliepeil?

Het controleren & vullen van het oliepeil is ook eenvoudig te controleren in de volgende stappen:

  1. Draai de oliepeil dop eraf en haal de peilstok uit de olie. Veeg de peilstok eerst schoon en stop daarna het de peilstok er terug in.
  2. Haal de peilstok er daarna weer uit om de meting te lezen.
  3. Kijk waar de olie staat op de peilstok
  4. Vul de olie bij

Waar je rekening mee moet houden is dat je niet te veel olie bijvult (niet meer dan de max op de peilstok). Controleer wat voor olie de auto moet, dit staat in het instructieboekje. En het optimale is dat je motor koud is, als je onderweg bent is het verstandig om de auto 10-20 minuten af te laten koelen.

Iemand die zijn of haar oliepeil aan het checken is

Koelvloeistof controleren

Wat is het koelvloeistof?

Kort gezegd zorgt de koelvloeistof ervoor dat de auto niet oververhit raakt. Dit betekent dus ook dat het erg belangrijk is om te controleren of het koelvloeistof systeem adequaat werkt.

Hoe controleer ik de koelvloeistof?

Controleer de koelvloeistof op een vlakke grond en met een koude motor. Het koelvloeistofpeil kan je controleren aan de hand van de strepen op het vat waar je de koelvloeistof in bijvult. Als je daarna ziet dat er niet genoeg koelvloeistof in zit kan je het bijvullen (kijk dan wel welke koelvloeistof erbij hoort). Kijk dan twee weken later weer of de koelvloeistof nog op hetzelfde niveau staat als dat niet zo is dan weet je dat er iets mis is en zal je langs een garage moeten gaan.

Als je onderweg erachter komt dat de koelvloeistof leeg is, kan je altijd voor nood water bijvullen. Vergeet dan niet het probleem zo snel mogelijk op te lossen, koelvloeistof is ontzettend belangrijk anders zal je auto vanzelf defecten krijgen.

olipeil checken van camper

Controleer de luchtfilter

Wat is een luchtfilter?

Een motor rijdt op brandstof en zuurstof. Die zuurstof wordt uit de lucht gepakt. Het is wel belangrijk dat deze lucht schoon is en daarvoor hebben we luchtfilters in onze voertuigen.

Hoe weet ik of ik mijn luchtfilter moet vervangen?

Sinds de luchtfilter de vieze deeltjes uit de lucht pakt en die filtert voor de schone zuurstof wordt de filter zelf natuurlijk vies. De vuistregel is dat de luchtfilter na 10.000 – 20.000 km moet vervangen. Dit hangt af in wat voor gebieden het voertuig gebruikt wordt, hoe stoffiger des te sneller het luchtfilter vervangen moet worden.

Hoe vervang ik mijn filter?

Je opent de deksel van de luchtfilter af, deze kan vastzitten met een paar clipjes of schroeven. Daarna kan je het filter eruit halen en het filterhuis schoonmaken. Stop daarna het nieuwe luchtfilter erin. Je kunt het filter meestal maar op één manier erin plaatsen. Wil je er zeker van zijn dat het filterhuis weer goed dicht zit, dan kan je er smeersel op smeren zoals vaseline op de rand van de deksel.

luchtfilter vervangen

Conclusie

Met deze simpele tips kan jij geld besparen op onderhoudskosten. Als dit niet gedaan wordt zal de auto uiteindelijk een grote reparatie beurt krijgen die duurder zal worden. Met de kleine onderhoudsbeurten die jij aan jou auto geeft bespaar je op de lange termijn! Maak je niet vaak gebruik van een auto of camper en wil je de vrijheid hebben door je eigen voortuig te besturen maar toch niet zorgen maken over de onderhoud dan kan je altijd een auto of camper huren.

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder