camper rijbewijs

Welk Rijbewijs heb je nodig om in Nederland een Camper te Besturen?

Dankzij de perfecte staat van de wegen is Nederland een perfecte bestemming voor een kampeeravontuur. Lees hieronder meer over rijbewijzen die je nodig hebt om een camper te besturen.

Het klinkt aanlokkelijk, een camper huren en eropuit te trekken met vrienden, je partner of alleen in alle vrijheid van een onvergetelijk campingavontuur te genieten. Er zijn immers fantastische stukjes natuur en historische steden te vinden in Nederland. Maar kun je eigenlijk wel een camper besturen met het rijbewijs dat je nu in je bezit hebt? Je wil je namelijk niet verlekkeren aan het meest spectaculaire voertuig in de brochure, om er vervolgens achter te komen dat je er niet in mag rijden.

Een officieel camper rijbewijs bestaat niet en vaak heb je slechts het ‘gewone’ rijbewijs B nodig. Dit rijbewijs is het standaard autorijbewijs, waarmee je een camper van maximaal 3500 kilogram mag besturen en maximaal 8 passagiers mee mag nemen. Bij grotere campers heb je rijbewijs C of D nodig.

Rijbewijzen

Maximaal aantal inzittenden

Maximaal gewicht voertuig

Aanhanger toegestaan
(max. gewicht)

Rijbewijs B

9

3500 kilogram

Ja (750 kilogram)

Rijbewijs C1

9

3500 tot 7500 kilogram

Rijbewijs C

9

Meer dan 7500 kilogram

Rijbewijs D1

9 tot 16

Geen maximaal gewicht

Rijbewijs D

Meer dan 16

Geen maximaal gewicht

Rijbewijs B

Dit is het gebruikelijke autorijbewijs waarmee je iedere auto tot een gewicht van 3500 kilogram mag besturen, met in totaal 9 inzittenden (inclusief bestuurder).

Een speciaal camper rijbewijs is in veel gevallen dus niet nodig en het rijbewijs B volstaat doorgaans om een camper te huren.

Rijbewijs C1

Rijbewijs C1 voor campers wordt ook wel het ‘groot rijbewijs’ genoemd en de bezitter hiervan mag voertuigen van 3500 tot 7500 kilogram besturen. Je kunt je C1 rijbewijs halen als je in een grotere camper wil rijden. Evenals bij rijbewijs B, mag je met het rijbewijs C1 een aanhanger tot 750 kilogram achter de camper meenemen.

Rijbewijs C

Het verschil met rijbewijs C1 is dat je met rijbewijs C voertuigen van meer dan 7500 kilogram mag besturen. Een rijbewijs halen voor een camper is echter overbodig, omdat het zelden voorkomt dat camper de grens van 7500 kilogram overschrijden.

Rijbewijs D1

Dit busrijbewijs kun je gebruiken wanneer je voertuig korter is dan 8 meter en 9 tot 16 zitplaatsen heeft. In het geval van campers zal dit echter zelden voorkomen en heb je aan ‘kleinere’ rijbewijzen voldoende. 

Rijbewijs D

Met dit gespecialiseerde busrijbewijs kun je in voertuigen rijden zonder gewichtslimieten en passagiersaantallen, maar in vrijwel alle gevallen is dit niet nodig als rijbewijs voor campers. De B en C rijbewijzen volstaan in veel gevallen voor het besturen van een camper.

Over de Auteur

Huibert Lakerveld

Freelance schrijver met een ongetemde reislust. Reed met een camper door Australië en Nieuw-Zeeland, waar hij onderweg kangoeroes en kea's tegenkwam.

Deel
Verwijder