campergids bij een kanaal en bos

De ultieme campergids met 6 tips voor het rijden met een camper

Maak jij je zorgen over de vaardigheden die nodig zijn om een camper te besturen? Je bent niet de enige! Als dat is wat je ervan weerhoudt voor een camper huren, zijn we er om je te helpen. We zullen enkele van onze beste tips delen over hoe je veilig met een camper kunt rijden.

Vertrouwen op de weg:

De eerste tip in onze campergids is om tijdens het rijden de tijd te nemen om vertrouwen op te bouwen, maar niet te snel of te langzaam. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende afstand houdt tot de voorligger, aangezien je wellicht gewend bent om de normale remmen van je auto te gebruiken. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte laat wanneer je een voertuig passeert.

Details maken het verschil: 

Deze stappen lijken in de campergids misschien te eenvoudig, maar ze helpen je om een veilige reis te garanderen. Daarnaast is het raadzaam om bij het afslaan op een smalle weg rekening te houden met de lengte van het voertuig. Bovenal moeten alle reizigers hun veiligheidsgordel in het camper vastmaken terwijl de camper in beweging is. Alle busjes zijn uitgerust met driepuntsgordels, afhankelijk van het aantal personen in deze camperbus.

De meeste verkeersregels die voor kleinere auto’s gelden, gelden ook voor campers. Bijvoorbeeld: rijd met een redelijke snelheid. Denk eraan om voorzichtig te sturen, aangezien het zwaartepunt van het voertuig hoger ligt dan dat van een normale auto, waardoor het gevoeliger is voor plotselinge bewegingen. Dat betekent dat je bij harde wind, bergafwaarts of slecht zicht je snelheid moet aanpassen.  

Parkeren en achteruit rijden kan een uitdaging zijn voor zowel beginners als ervaren chauffeurs. Het is aan te raden om in een open gebied te oefenen voordat je aan je roadtrip begint, zodat je je meer op je gemak voelt als je eenmaal onderweg bent. Je camper kan in sommige gevallen worden uitgerust met achteruitrijsensoren, maar deze zijn geen vervanging voor je eigen oordeel. Zorg ervoor dat je de koppeling soepel bedient.

Banden wisselen:

Het verwisselen van een band kan zelfs voor gewone automobilisten iets nieuws zijn. Hoewel het om hetzelfde proces gaat, zijn wij van mening dat het informeren van mensen over hoe zij een lekke band moeten verwisselen, iets is dat op elk moment van hun leven van pas kan komen. 

Zorg er eerst voor dat de handremmen volledig zijn vergrendeld. Gebruik de wielmoersleutel om de wielbouten iets los te draaien voordat je de auto optilt. Een autokrik is beschikbaar op al onze huurbusjes, en je kunt deze precies onder de as plaatsen, dit is de balk net onder de voertuigdeuren. Dit krikpunt is gemaakt om het gewicht van het voertuig te ondersteunen tijdens het optillen. Daarna is het veilig om het wiel te verwijderen, het reservewiel te monteren en de procedure om te keren. Wanneer je de auto neerzet, draai je de moeren gelijkmatig van links naar rechts in een sterpatroon vast. 

Let op: 

Rijd extra voorzichtig op reservebanden, aangezien deze meestal niet zo geschikt zijn als de normale banden.

Rijbewijs:

Voor het besturen van onze campers is een geldig rijbewijs B vereist en moet de bestuurder ouder zijn dan 18 jaar. Voor korte en middellange termijn verhuur is er geen internationale vergunning vereist. 

Rijden bij extreem weer:

Bij warm weer is een dakventilator de beste oplossing. Een ventilator, wanneer gebruikt in combinatie met een gebarsten raam, houdt de luchtstroom in je camperbus in stand door warme lucht naar buiten te pompen terwijl koude lucht naar binnen wordt gezogen. Zelfs wanneer geparkeerd in fel zonlicht, kan een ventilator in combinatie met reflecterende raambekleding een camper koeler houden dan de buitentemperatuur. Daarom is het altijd aan te raden om in de schaduw te parkeren voor extra weercomfort. 

auto in de sneeuw

Controleer bij koud weer of de antivriesvloeistof voldoende is. Hoewel winterbanden een goede grip behouden bij extreem weer, kun je in plaats daarvan overwegen om sneeuwkettingen te gebruiken als die optie voor je niet beschikbaar is. Het monteren van sneeuwkettingen op je banden kan erg praktisch zijn als het gaat om het rijden met een camper in de sneeuw. 

We hebben hier een heel artikel over rijden met sneeuwkettingen. Natuurlijk raden we ten zeerste aan om niet te avontuurlijk te worden als de weersomstandigheden duidelijk gevaarlijk zijn. Plan tot slot vooruit, aangezien extreme weersomstandigheden meestal worden aangekondigd in de weersvoorspelling.

Klaar om het stuur over te nemen? 

We hopen dat deze korte campergids je zal helpen om een veilige ervaring te garanderen wanneer je onze campers voor het eerst uitprobeert. Niettemin varieert de rij moeilijkheid afhankelijk van de stijl en grootte van het busje. Je kunt onze verschillende campermodellen bekijken, variërend van 4×4’s tot grote campers. Elke camper heeft zijn unieke kenmerken en kwaliteiten, variërend van het aantal mensen dat ze huisvesten tot de uitrusting die ze hebben. 

Tot slot willen we je erop wijzen dat een van de voordelen van roadtrips is dat je de tijd neemt om van de route te genieten, dus langzaam rijden komt niet alleen je veiligheid ten goede, maar voegt ook iets toe aan je ervaring.

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder