groen kamperen in de bergen

Groen kamperen: Hoe houd je een duurzame levensstijl terwijl je in een camper woont?

Groen kamperen: 10 stappen om duurzaam te leven | Indie Campers

Misschien ken je het oude gezegde “Laat niets anders dan voetafdrukken achter, neem niets anders dan foto’s” – dit is waar groen kamperen om draait! Probeer geen afval achter te laten op je camping, in plaats van een plastic fles te gebruiken, gebruik milieuvriendelijke producten en ga voorzichtig om met de natuurlijke omgeving. We presenteren je onze top 10 tips over hoe je gemakkelijk groen kunt kamperen terwijl je in een camper woont:┬á

10 Tips for groen kamperen

1. Maak deel uit van de duurzaam kamperen levensstijl en recycle

2. Groene kampeersnacks en -maaltijden 

3. Wees lokaal, koop lokaal!

4. Groene kampeerders kijken alleen naar de natuur

5. Groen kamperen met natuurlijke bescherming tegen muggen

6.  De groene kampeerdroger

7. Gebruik milieuvriendelijke zeep in plaats van shampooflessens

8. Doe rustig aan en geniet van de route

9. Elektrische time-out

10. De natuur beschermen kan leuk zijn, doe mee aan een strandschoonmaak!

Maak deel uit van de duurzame levensstijl en recycle

Als je groen kampeert, neem dan aparte doorzichtige vuilniszakken mee voor afval en recyclebare materialen – het maakt het gemakkelijk om ze te sorteren op de recyclingfaciliteiten van de camping. Je kunt oude verpakkingen zoals glazen bakjes gebruiken om kruiden of etensresten in te bewaren. Of neem herbruikbare containers mee voor het bewaren van restjes om ervoor te zorgen dat er geen voedsel verkwist wordt.

Als het nodig is om plastic te gebruiken, vergeet dan niet om die items te recyclen.

Ook houdt het je busje georganiseerd terwijl je in een camperbusje woont. 

Terwijl je in een camper woont, wil je misschien barbecue├źn, en het lijkt misschien handig om verpakkingen en wikkels in het vuur te gooien, maar NIET DOEN. Gooi al het afval in vuilniszakken en recycle de verpakking om luchtvervuiling te voorkomen. Dit zal je en je dierbaren ook beschermen tegen het inademen van giftige rook.┬á

Leeg afvalbakken zo vaak mogelijk in de daarvoor bestemde containers. Dit helpt om onaangename geuren en een ophoping van afval aan boord te voorkomen dat insecten kan aantrekken. Voor milieuvriendelijk kamperen: scheid tijdens het reizen het huisvuil op glas, blikjes, plastic en nat afval. Informeer bij de gemeente of het buurthuis naar de afvalpunten. Huishoudelijk afval mag niet worden gedeponeerd in prullenbakken die op parkeerterreinen staan. Loop over je groene kampeerplek voordat je wegrijdt om ervoor te zorgen dat al het afval van de camping wordt verwijderd en ga verder met je avontuur.

Wil je langdurig in een camper wonen? Dat kan met ons camperabonnement voor 1 tot 12 maanden of langer, meer info vind je hier

Groene kampeersnacks en -maaltijden 

Groen kamperen gaat niet alleen over afval. Om afval te verminderen, kun je beginnen met het kopen van minder verpakte supermarktartikelen. Je eigen maaltijden bereiden in je camper, het smaakt vast beter, is leuker om te maken en je gebruikt minder plastic. 

Een ander handig item voor groen kamperen zijn hervulbare waterflessen, zodat je niet veel waterflessen hoeft te kopen. Het bespaart je geld en het is beter voor het milieu! Tijdens je roadtrip kun je ze bij elke halte bijvullen. Om bruikbare waterstations te vinden, kun je bijvoorbeeld de app Refill gebruiken, die je tankstations waar je gratis water kunt bijvullen en waterfonteinen laat zien. 

Je kunt ook gebruik maken van de waterkraan uit je eigen camper of je watertank bijvullen op de volgende camping. Tegelijkertijd bespaart het je ruimte als je in een motorhome woont. 

Heb je idee├źn nodig voor lekkere en gezonde snacks voor onderweg?┬áBekijk onze heerlijke recepten┬á

Wees lokaal, koop lokaal!

Om tijdens je roadtrip een duurzame levensstijl te behouden, moet je de uitstoot van uitlaatgassen en ritjes naar de supermarkt vermijden. Zoek maar eens naar boeren in de buurt of marktjes in dorpjes. Boerenmarkten zijn een geweldige stop voor een lunchpauze en je kunt dingen zoals fruit en groenten rechtstreeks verkrijgen van degenen die ze verbouwen. Ze telen seizoensfruit en groenten die niet uit andere landen ge├»mporteerd hoefden te worden zoals in de supermarkten. Deze boeren zullen zeker ook de beste insidertips hebben voor de regio waar je naartoe reist terwijl je in een camperbusje woont. 

Groene kampeerders kijken alleen naar de natuur

Misschien wil je de best verborgen plek uit de buurt van de toeristische straten, maar rijd niet illegaal off-road of in fragiele omgevingen, zoals levende cryptobiotische korsten die je in woestijngebieden vindt. Respecteer je natuurlijke omgeving en dieren in het wild, om een goede reden, sommige regio’s zijn natuurreservaten en je mag de dieren niet storen. Je ziet misschien kleurrijke bloemen, maar pluk geen vegetatie op je kampeerplek of een andere plaats op de camping. Hetzelfde geldt voor dieren, je ziet misschien enkele schattige dieren, maar laat ze met rust en voer ze niet en fotografeer ze niet met flits. 

Leeg voor milieuvriendelijke kamperen altijd de vuilwatertank en de toiletunit bij stortplaatsen op de camping of bij speciaal daarvoor bestemde stortplaatsen. Wil je voor een langere periode in een stad of wijk blijven, zoek dan een speciaal daarvoor bestemde parkeerplaats voor campers. Vraag naar parkeermogelijkheden in steden of wijken.

Groen kamperen met natuurlijke bescherming tegen muggen

Tijdens het kamperen in de natuur zullen er altijd insecten zijn, maar het kopen van chemische insectensprays heeft een negatief effect op de planten en je eigen lichaam als je het inademt. 

Hier vind je een groene campingrecept om zelf een natuurlijke insectenspray te maken (het ruikt ook beter):

Groene campingrecept: Indie Campers natuurlijke insectenspray
Ingredi├źntenAanwijzingen
1 spuitfles (120 ml)

60 ml Toverhazelaar 60 ml gedistilleerd water

20-50 druppels van je favoriete etherische olie 
1. In een 120 ml spuitfles, doe je: 60 ml. van toverhazelaar (dit hoeft niet precies te zijn. De fles moet op het oog iets minder dan halfvol gevuld worden.) 
2. Voeg 60 ml gedestilleerd water toe (Vul de rest van de fles tot hij bijna vol is, maar laat ruimte over voor het toevoegen van etherische oli├źn en de spraydop.) 
3. voeg de etherische olie toe (20-25 druppels voor kinderen van 3+ of 40-50 druppels voor volwassenen en kinderen van 10+) Essenti├źle oli├źn die traditioneel worden aanbevolen vanwege hun insectenwerende eigenschappen: Citronella, citroengras, rozemarijn, geranium, groene munt, tijm en kruidnagel.

 De groene kampeerdroger

Pak een waslijn en gebruik de gratis energie van wind en zon om je zwemkleding en kleding te drogen. Hetzelfde geldt voor je haar, ga voor natuurlijke strandkrullen in plaats van een elektrische f├Âhn te gebruiken.┬á

groen kamperen met tapijten en houte brug

Gebruik milieuvriendelijke zeep in plaats van shampooflessen

Groen kamperen betekent niet dat je niet lekker kan ruiken. Gebruik milieuvriendelijke zeep en tandpasta, je kunt je uitgebreid wassen zonder het milieu te schaden. Synthetische ingredi├źnten in producten voor persoonlijke verzorging zijn slecht voor je en komen uiteindelijk in het milieu terecht, zelfs als je het daar niet direct dumpt. De eerste stap is het ontwikkelen van een minimalistische routine voor persoonlijke verzorging. Van veel merken vind je tegenwoordig in de supermarkt shampoos of douchecr├Ęme die in zeepvorm worden gemaakt! Het is niet zo moeilijk om milieuvriendelijke hygi├źnische producten te vinden. Dus, weg met die nachtmerrie-achtige regenboog van plastic flessen in de gootsteen!

Houd er rekening mee dat milieuvriendelijke zeep niet betekent dat je je direct in meren, rivieren en andere natuurlijke waterwegen kunt wassen. Deze ecosystemen zijn uiterst kwetsbaar en zelfs biologisch afbreekbare zepen in hoge concentraties kunnen de levende wezens die ze bewonen schaden. Gooi in plaats daarvan je zeepwater op ten minste 60 meter afstand van een waterweg of op een geschikte stortplaats. Zelfs als je je grijze water in gesanctioneerde, behandelde waterwegen dumpt, kunnen gifstoffen uit traditionele zeep nog steeds in de aarde lekken. Biologisch afbreekbare zeep is een veel milieuvriendelijkere optie. Dit omvat alle soorten zepen, zoals afwasmiddel en waszeep. 

Wat moet ik doen met mijn toiletpapier? Gebruik voor het toilet een milieuvriendelijk chemisch middel dat ook biologisch afbreekbaar is en gebruik het slechts kleine hoeveelheden. Neem milieuvriendelijk toiletpapier mee en laat het niet in de natuur achter. Veel groene campings hebben ook gratis sanitair. 

zeep in haren in de badkamer

Doe rustig aan en geniet van de route

Groen kamperen betekent tot rust komen en genieten van de natuur zonder ze te vernietigen. Snel rijden kost veel brandstof. Stop met timen hoe lang het duurt om van punt A naar punt B te komen. Het leven gebeurt hoe dan ook tijdens het rijden, geniet van het uitzicht tijdens je roadtrip. 

Maar overdrijf niet, rijd niet gevaarlijk langzaam en hinder het verkeer niet. Gebruik cruisecontrol om de gasstroom naar de motor te regelen.

Elektrische time-out

Neem je groene kampeertrip als een time-out van elektronische gadgets en sociale media. Wanneer heb je voor het laatst een boek gelezen? In plaats van uren op je telefoon te kijken, ga je wandelen en genieten van de natuur! Als je op afstand werkt, heb je misschien je laptop en telefoon nodig, laad ze op wanneer ze bijna leeg zijn in plaats van ze altijd aangesloten te laten. 

De natuur beschermen kan leuk zijn, doe mee aan een strandschoonmaak!

Voel niet de druk om alles perfect te maken, begin gewoon aan een duurzamere levensstijl. Milieuvriendelijk leven kan leuk zijn! Als je langer in een regio blijft, zoek dan naar groene kampeerevenementen, zoals strand- of bosschoonmaak. Door in een camper te wonen, kun je nieuwe mensen ontmoeten terwijl je deelneemt aan milieuvriendelijke activiteiten, zoals strandschoonmaak. Strand- en bosschoonmaak houdt in dat mensen samen het afval van het strand oprapen, praten en sommigen gaan misschien daarna uiteten of een drankje doen. In sommige grotere steden kun je deelnemen aan workshops voor het maken van je eigen zeep, recycling of milieuvriendelijk koken.

Groen kamperen betekent niet dat je 100 regels moet volgen, doe gewoon wat je kunt en geniet!

jongeren op het strand die vuil aan het rapen zijn

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says ÔÇťwhile traveling you get the first hand experience and information from the experts.ÔÇŁ His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder