hoe werkt een chemisch toilet

Hoe Werkt een Chemisch Toilet?

Een chemisch toilet kan erg handig zijn voor wie vaak gaat kamperen en niet steeds wil zoeken naar een toilet. Lees hier hoe een chemisch toilet precies werkt.

Het gebrek aan een toilet is genoeg om sommige mensen van de kampeerervaring weg te houden. Gelukkig kan je een camper huren uitgerust met een chemisch toilet. Het biedt reizigers de gemoedsrust dat ze niet snel op zoek moeten gaan naar een openbaar toilet wanneer de nood het hoogst is. 

Een chemisch toilet maakt gebruikt van chemische stoffen die de bacteriële afbraakstoffen van urine en ontlasting voorkomen en desinfecteren. Op deze manier worden geurtjes vermeden en kan je toilet zonder wateraansluiting. Net hierdoor wordt een chemisch toilet vaak gebruikt in een camper. 

Waarom kiezen voor een chemisch toilet?

Niets zo ongemakkelijk als dringend naar het toilet moeten als je onderweg bent. Je moet dan al snel op zoek gaan naar een toilet in een tankstation of een andere openbare plaats en hier misschien een omweg voor maken. Zeker wanneer je lang met een camper onderweg bent kan het vervelend zijn om telkens een toilet te zoeken. Gelukkig hebben de meeste campers tegenwoordig een chemisch toilet aan boord die als waardig alternatief dient voor het klassieke toilet. 

Hoe ziet een chemisch toilet er uit?

De meeste chemische toiletten, zoals de bekende Porta Potti, bestaan uit een spoelwatertank met een toiletpot en een afvaltank. De spoelwatertank ziet eruit als een standaard toilet met bril en is geplaatst bovenop de afvaltank. De afvaltank kan losgemaakt worden van de spoelwatertank wat het makkelijker maakt wanneer deze moet geleegd worden. Deze heeft ook steeds een ontluchtingsknop waardoor spetteren wordt voorkomen tijdens het legen.

Chemische toiletten zijn altijd gebaseerd op hetzelfde principe, ongeacht het model. De vaste en vloeibare excreties worden samen opgevangen in een container waaraan chemische stoffen worden toegevoegd. Deze dienen, zoals reeds vermeld, de natuurlijke bacteriële afbraak van de uitwerpselen te remmen en zo de ontwikkeling van onaangename geuren te voorkomen. Tegelijkertijd werken de chemicaliën als desinfectie en dienen ze om de (chemische) afbraak van urine, fecaliën en het toegevoegde toiletpapier te versnellen, wat het later legen van de opvangbak gemakkelijker.

Hoe leeg je een chemisch toilet?

Terwijl chemische toiletten met vaste tanks worden geleegd door gespecialiseerde bedrijven, komt er veel kijken bij het legen van kleinere modellen voor privégebruik. Door het sterk antibacteriële werkingsprincipe van de chemische additieven brengen ze het biologisch evenwicht van rioolwaterzuiveringsinstallaties in gevaar. Daarom mag het afval van chemische toiletten niet via het normale riool worden afgevoerd, maar alleen via speciale afvalverwerkingsstations. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden bij tankstations, campings of rioolwaterzuiveringsinstallaties. 

Om de functionaliteit van het chemisch toilet te behouden, is het ook aan te raden om deze na elke lediging te reinigen, mede omdat de componenten bovendien worden aangetast door het gebruik van agressieve chemische stoffen. Gebruik bij het schoonmaken van het toilet rubberen handschoenen om onnodig huidcontact met de sanitaire toevoegingen te voorkomen. Het chemisch toilet kan worden behandeld met normale huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het gebruik van andere chemische sanitaire toevoegingen wordt niet aanbevolen, aangezien deze ongewenste reacties kunnen veroorzaken.

Hoe vaak moet een chemisch toilet worden geleegd?

Hoe vaak het toilet moet worden geleegd, hangt af van verschillende factoren. De tankinhoud, temperatuur, type gebruikte additieven en natuurlijk de frequentie waarmee het toilet wordt gebruikt spelen hierbij een rol. Om geurtjes consequent te kunnen afvoeren, wordt aanbevolen het toilet dagelijks en zo regelmatig mogelijk te legen. Voor het legen van een toilet brengen speciale afvalstations meestal kosten in rekening, maar op sommige plaatsen kan dit ook gratis.

De werkwijze

Voor je het toilet gaat gebruiken

Vooraleer je gebruik maakt van het chemisch toilet moet je chemische toiletreiniger in de afvalbak gieten. Dit kan je makkelijk door de bril op te tillen en aan de klephendel te trekken Hiermee krijg je toegang tot de afvaltank. Vaak gaat het om een hoeveelheid van ongeveer 110 ml, maar omdat ieder toilet en product anders is, raden we je aan het etiket op de verpakking te lezen. Bij een chemisch toilet met een watertank moet deze ook gevuld worden voor gebruik. 

Het gebruik

Ook het gebruik zelf van een chemisch toilet is vrij eenvoudig. Het is gelijkaardig aan dat van een Dixi toilet, die je vaak op festivals ziet. Om de klep te openen die ervoor zorgt dat de afvalstoffen naar de afvaltank gaan, trek je aan een hendel. Het kan zijn dat je dit moet doen in 3 à 4 ontladingen. Om ervoor te zorgen dat je chemisch toilet efficiënt werkt, raden we aan om toiletpapier te gebruiken dat eenvoudig oplost in water.


#goindie

Een chemisch toilet is een uitstekend alternatief voor een klassiek toilet en een verbetering van de kampeerervaring. Zo vermijd je het moeten zoeken naar een toilet in de buurt als de nood het hoogst is. Tegenwoordig vind je chemische toiletten ook in alle formaten waardoor het niet onnodig veel plaats in de camper inneemt. Hoewel er moet worden rekening gehouden met waar je deze leegt, is het eenvoudig in gebruik. 

Over de Auteur

Dempsey Cappelle

Digital Nomad en avonturier. Spendeert zijn vrije tijd zoveel mogelijk in de natuur. Houdt van hiken, packrafting en bergbeklimmen, maar evengoed van een tripje weg met zijn Volkswagen bus.

Deel
Verwijder