fridge

Hoe werkt een koelkast voor een camper of camperbus?

Een reis voorbereiden in een camper en je twijfelt over de werking van de koelkast? Lees meer over de soorten koelkasten waarmee de campers zijn uitgerust, hoe ze werken en tips voor het onderhoud ervan.

Tijdens een reis is het allerbelangrijkste plezier hebben, nieuwe ervaringen opdoen en vooral goed eten. Hoe vaak heeft men je al gevraagd of je kan koken in een camper? Waar kun je het eten bewaren? Is er een koelkast? Welnu, dit is de perfecte blog om degenen die nog moeten ontdekken de wonderen van reizen met een camperbus te leren.

Koelkasten voor campers werken op dezelfde manier als normale koelkasten die de meeste mensen thuis hebben, maar deze koelkasten zijn veel kleiner. Het is dus belangrijk om goed te plannen welk etenswaren je mee moet nemen of om onderweg te stoppen om bij te vullen.beste

Voordat ik uitleg hoe ze werken, moet je weten dat bij Indie Campers alle campers zijn uitgerust met een koelkast die kan worden aangesloten op elektriciteit voor een betere koeling. Ze zijn geïsoleerd en hebben een inhoud van 15L. Ja

Inbouw koelkast (?)

Koelkasten in camperbusjes kunnen werken met drie verschillende energiebronnen:

  1. Netspanning (230V / externe voeding)
  2. Hoogspanningsgelijkstroom (12V DC / back-upaccu)
  3. Gas (propaan / butaan vloeibaar gas). Alleen in Atlas-modellen.

Selecteer de op dat moment gewenste stroombron door simpelweg aan de stroombronschakelaar te draaien. In 12V-modus kan de temperatuur niet worden geregeld.

Als de camperbus aan of in beweging is, kan alleen de 12V DC-modus met de back-upaccu worden gebruikt, anders kan de back-upaccu binnen enkele uren leeg raken.

Gasvoorraad: Alleen in Atlas-modellen

Door de gastoevoer te gebruiken, kun je koken en blijft de koelkast draaien als deze geparkeerd staat en niet is aangesloten op een externe stroombron.

Hoe werkt het?

  1. Open het ventiel op de gasfles en het afsluitventiel op het ventielblok.
  2. Draai de stroomschakelaar naar de gasmodus (het vlamsymbool)
  3. Draai de temperatuurschakelaar met de klok mee en houd deze ingedrukt. 
  4. Druk vervolgens op de knop om de accu in te schakelen en houd deze ingedrukt. Het verlichtingsproces wordt automatisch geactiveerd.  
  5. Zodra de vlam is aangestoken, begint de indicator op de galvanometer naar de groene lijn te gaan. Dit betekent dat de koelkast werkt. Zorg ervoor dat je de knop ongeveer 15 seconden ingedrukt houdt voordat je deze loslaat.

Gebruik als basisregel nooit gas terwijl je geparkeerd staat bij benzinestations of met de camper rijdt.

Voordat je elektriciteit gebruikt, moet je rekening houden met deze twee aspecten:

  • Om de koelkast te bedienen terwijl je met de camper rijdt, draai je aan het wiel en selecteer je de 12V-modus (met het accu-pictogram). Zorg ervoor dat de motor draait wanneer je dit model gebruikt.
  • Om de koelkast te bedienen terwijl deze op een camping geparkeerd staat en met netsnoer is aangesloten, draai je het wiel naar de 230V-modus (pictogram van de elektrische stekker).

Koelkast Nomadmodel 

Dit model voor de camperbus heeft een andere bediening, maar maak je geen zorgen, ingewikkeld is het niet.

Draai gewoon aan het wiel in de vriezer en selecteer de geschikte optie:

  • Zet hem uit terwijl hij geparkeerd staat en zonder de 230V-kabelaansluiting om de eerder geselecteerde temperatuur te behouden.
  • Zet de koelkast op de min-optie tijdens het rijden.
  • Selecteer een willekeurige positie (Min. of Max.) volgens de gewenste temperatuur wanneer geparkeerd en aangesloten op het lichtnet op een camping.

Nu je weet hoe de koelkast werkt, vraag je je misschien af of er een vriezer is. Goed nieuws, elke camperbus (behalve in de Nomad- en Atlas-modellen, aangezien ze respectievelijk 80L en 145L koelkasten hebben) is uitgerust met een koelbox, die kan worden aangesloten om de elektrische koeling te verbeteren.

 De bak is geïsoleerd en er past ongeveer 15L in. Sluit hem onderweg aan op de 12V-voeding, die je in de keuken vindt. De ventilator kan het interieur tot 4ºC koelen.

Tot slot nog enkele tips om energie te besparen tijdens de camperreis met de koelkast van het camperbusje:

  1. Kies altijd een goed geventileerde ruimte die beschermd is tegen direct licht.
  2. Probeer warm eten een beetje af te koelen voordat je het in de vriezer legt
  3. Open de koelbox of koelkast van de kampeerwagen niet vaker dan nodig is.
  4. Laat de koelbox of koelkast van het camperbusje niet langer open staan dan nodig is.
  5. Ontdooi de koelbox zodra zich een ijslaag vormt.
  6. Vermijd onnodig lage temperaturen. 

Dit is alle informatie die je nodig hebt om van de reis te genieten zonder je zorgen te maken over de koelkast van de camper. Nu is het tijd om plezier te hebben, goed te eten en nieuwe herinneringen te maken!

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder