Tetris

Je camper laden, het is meer dan alleen een gigantisch spelletje Tetris.

Een handleiding voor ideeën voor het opbergen van campers | Indie Campers

Als je weet hoe je je camper op de juiste manier moet laden, kunt je een leuke en veilige reis hebben. Dus waarom is het zo belangrijk om te weten hoe je je camper op de juiste manier moet laden? Om te beginnen kan een overbeladen of verkeerd beladen camper niet alleen illegaal zijn, maar ook een gevaar vormen voor je en anderen op de weg. Onjuist geladen campers kunnen je verzekering ongeldig maken en zijn gevoelig voor verkeersboetes. Een camper die te zwaar is of een camper waarvan het gewicht niet goed is verdeeld, kan slecht werken, wat betekent dat je remmen en besturing kunnen worden beïnvloed. Bovendien kan een camper die niet goed is geladen, ervoor zorgen dat banden kapot gaan.

Dus hoe laad ik mijn camper op de juiste manier?

Allereerst moet je weten hoeveel je mag wegen. De meeste campers hebben een gewichtslimiet van 3,5 ton. Dit omvat alles, de camper, de apparaten, de passagiers en je bezittingen. Het is een goed idee om te weten hoeveel je spullen wegen voordat je aan een roadtrip begint.

Camper-opslag

De ruimte die je beschikbaar hebt is een stuk minder dan thuis, dus denk na over wat je mee moet nemen versus waar je zonder kunt leven. Zware voorwerpen moeten altijd op de vloer van je camper worden opgeslagen en zo dicht mogelijk bij de middelste ruimte tussen de assen. Dit kunnen voorwerpen zijn zoals waterflessen of buitenuitrusting. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend op beide assen of erger.

Denk eraan om ze zo veel mogelijk in het midden, op de vloer, te spreiden om te voorkomen dat er iets omvalt. Denk ook na over waar de apparaten zijn, die delen van de camper zijn al zwaarder dan andere. Items die niet te zwaar zijn, kunnen in de middelste kasten of op werkbladen worden geplaatst. Zoals zwaardere kledingstukken, extra lakens en handdoeken of serviesgoed zijn perfect voor het opbergen rondom het middengedeelte van je camper. Alleen de lichtste items mogen in de overhead opslag worden geplaatst, want zelfs als die kasten zijn beveiligd, kan het plaatsen van zware items ertoe leiden dat de vergrendeling breekt en ernstig letsel kan veroorzaken. Lichtere items zoals zomerkleding kunnen overal worden opgeborgen, maar het is het beste om ze op plaatsen te plaatsen waar je alleen lichte items kunt opbergen, zodat je ruimte hebt voor zwaardere items op hun juiste plaats.

camper indeling

Externe opslag

Het toevoegen van externe opslag is een geweldige manier om meer ruimte te krijgen, maar het vormt een nieuwe uitdaging bij het laden van je camper. Alles wat op de achterkant van de camper is gemonteerd, zoals een gemonteerde opbergdoos of een fietsenrek, zorgt ervoor dat er overtollig gewicht op de achteras komt te liggen. Dit veroorzaakt problemen met remmen en hanteren, waardoor de camper meer kans heeft om te slingeren en mogelijk om te rollen. Dit wordt gewoonlijk een overhangprobleem genoemd wanneer gewicht achter de as wordt toegevoegd, wat instabiliteit van de camper veroorzaakt. Iets toevoegen aan het dak van je camper brengt ook zijn eigen problemen met zich mee. Toevoegen aan het dak veroorzaakt luchtweerstand tijdens het rijden, waardoor je meer brandstof verbruikt om de extra weerstand van je camper te bestrijden.

Dingen om in gedachten te houden

indie camper in het bos
 • De meeste voertuigen zijn niet ontworpen om met volle watertanks te reizen, dus dit kan leiden tot instabiliteit en overgewicht waar je niet op had gerekend. Volle tanks en ongebalanceerde belading kunnen instabiliteit en stuurproblemen veroorzaken.
 • Leeg de vuilwatertanks wanneer je maar kunt om het gewicht te verminderen. Overweeg om alleen zoveel water mee te nemen als je nodig heeft totdat je bij het volgende pompstation bent. 1 liter water weegt 1 kilogram.
 • Bij het wegen van je camper is het een goed idee om zowel de rechter- als de linkerzijde afzonderlijk te wegen. Hiermee kunt je zien of je de ene kant meer hebt overbelast dan de andere.
 • Je doel moet zijn om alles zo gelijkmatig mogelijk te laden. Met de mogelijkheid om iets meer gewicht aan de voorkant van de assen te hebben. Zo voorkom je dat je scheef komt te zitten, wat kan leiden tot slingeren en klapbanden.
 • Uw scheve camper zal het niet goed doen op gladde wegen, en evenmin in gebieden waar bouwwerkzaamheden plaatsvinden.
 • Zorg er bij het laden voor dat alle items goed vastzitten en niet verschuiven tijdens het rijden om schade aan de items of letsel aan de passagiers te voorkomen.
 • Zodra alles in de camper is geladen, moet je rond het voertuig lopen en de banden controleren om er zeker van te zijn dat de ene niet overbelast is in vergelijking met de andere. Dit is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk iets vergeet in te pakken.
 • Als je camper niet goed is geladen, is het tijdens je reis moeilijker te vinden en kunt je misschien niet alles meenemen wat je wilde.

Denk er bij het plannen van je reis aan hoeveel ruimte je nodig heeft. Bekijk onze campers te huur om te zien welke het beste bij je behoeften passen.

Hoe je niet je camper moet inladen

Overbelast je camper niet, punt uit. Je mag nooit met een te zwaar voertuig rijden, omdat dit de banden snel verslijt en het aanzienlijk moeilijker maakt om de camper te stoppen. Daarnaast is het mogelijk dat je niet gedekt wordt door je verzekering als je betrokken raakt bij een ongeval. Je kunt ook op elk moment door de politie worden aangehouden om te worden gewogen als ze denken dat je mogelijk je gewichtslimiet overschrijdt. Als je over bent, kun je forse boetes krijgen en gedwongen worden om te lossen en wat spullen achter te laten.

Er zijn een paar dingen die je absoluut niet moet doen bij het organiseren van je camperstalling.

koffer inpakken
 • Deze eerste is om je gasfles ergens anders op te slaan dan de toegewezen ruimte, en ook om niets in de gasflesruimte op te slaan.
 • Zorg er tijdens het rijden voor dat de bus goed is vastgezet voordat je vertrekt.
 • Plaats opnieuw niets zwaars in de bovenkasten of bakken, dit kan ernstig letsel tot gevolg hebben.
 • Bij het laden van je camper niet overbelasten van de ene kant over de andere, dit zal leiden tot problemen met sturen en stabiliteit.
 • Als je camper een opbergvak aan de achterkant heeft, overbelast deze dan niet, omdat overbelasting kan leiden tot overgewicht op de achteras.

Pro-tip: Laat ruimte om te groeien. Ga niet op reis met een camper die al op of dicht bij zijn maximale gewichtslimiet is. Laat zoveel mogelijk ruimte over voor het geval je iets nodig hebt of wilt toevoegen aan je camper.

Een manier om te vermijden dat je op reis te veel weegt, is een “one in, one out”-beleid te voeren. Aangezien er maar zoveel ruimte beschikbaar is in je huis op 4 wielen, is de beste manier om ervoor te zorgen dat het niet rommelig wordt, dat elke keer dat je iets nieuws binnenbrengt, het iets vervangt dat al in de camper aanwezig was. Bijvoorbeeld met een nieuwe jas. Als je een nieuwe koopt, overweeg dan om de oude te doneren.

Nu je camper veilig is geladen met alles wat je nodig hebt, is het tijd om aan je avontuur te beginnen!

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder