kamperen met hond

Kamperen met een Hond – 4 Handige Tips

Een kampeervakantie met je hond is een van de leukste dingen die je kunt delen met je trouwe viervoeter. Lees hier onze tips voor het kamperen met hond.

Als je bent zoals de meeste hondenbaasjes, dan wil je je trouwe viervoeter overal mee naartoe nemen. En dat betekent ook mee op je kampeertrip. Maar is een camper huren wel leuk als je jouw hond mee gaat nemen om te kamperen? En zijn honden overal toegestaan op kampeerplaatsen?

Hondenliefhebbers zijn het er unaniem over eens. Er gaat niets boven een kampeervakantie met je hond. Tijd doorbrengen met je hond is niet alleen goed voor het versterken van jullie band, maar hij brengt ook heel wat bij aan je kampeerervaring. Maar wie op vakantie vertrekt met zijn hond neemt best ook enkele voorzorgen.

Is een hond op de camping wel toegestaan?

Er is immers niets ergers dan de hele dag onderweg te zijn geweest om uiteindelijk op de camping aan te komen en het bordje te zien waarop staat “honden niet toegelaten”. Of je nu gaat kamperen met de tent of met de camper, je zoekt dus het best op voorhand op op welke plaatsen honden zijn toegestaan.

Ga ook na wat de regels zijn wat betreft de leibanden. Op sommige campings zijn honden enkel toegestaan als ze voortdurend aangelijnd zijn, terwijl andere je trouwe vriend wat meer bewegingsruimte gunnen zolang ze maar luisteren naar je commando┬┤s.

Ook is het mogelijk dat de regels van de camping wat betreft honden afhankelijk zijn van het seizoen. Het laagseizoen is doorgaans iets hondvriendelijker dan de drukkere zomermaanden.

De meeste campings rekenen wel een toeslag aan voor het brengen van een hond.

Neem je hond veilig mee op reis

Misschien ben je van plan om tijdens je vakantie van de ene camping naar de andere camping te hoppen, of misschien blijf je twee weken op dezelfde kampeerplaats staan.

Hoe dan ook, de kans zit er dik in dat je heel wat rijuren voor de boeg hebt. Zorg daarom er steeds voor dat je hond een goede en veilige plek in de auto heeft. Stop ook regelmatig zodat hij zijn pootjes kan strekken en een plasje kan doen.

Is je hond goed getraind voor een kampeertrip?

kamperen met hond

Zoals eerder gesteld, een hond meenemen op je kampeertrip in Nederland kan een leuke aanvulling zijn voor de kampeerervaring. Dat geldt uiteraard enkel maar als je hond goed getraind is en naar je luistert. Blaft je hond vaak of valt hij vaak andere mensen lastig, dan zal hij wellicht meer frustratie met zich meebrengen dan plezier. Alles begint en eindigt echter met een goede training.

Het feit dat je je vakantie doorbrengt op een camping in Nederland waar honden zijn toegelaten betekent ook dat er wellicht nog andere honden aanwezig zijn op de camping.

Het belangrijkste commando waar hij naar moet luisteren is dan ook die waarmee je hem terugroept indien nodig. Het is wellicht geen slecht idee om deze trainingen nog eens op te frissen vooraleer je op vakantie gaat. Ook als je hond normaal gezien goed luistert.

Wat neem je mee wanneer je gaat kamperen met een hond?

Ik ga op vakantie met mijn hond en ik neem meeÔÇŽ Het kan zomaar een leuk spelletje zijn voor wanneer je bezig bent met je roadtrip, maar het is erg belangrijk om goed voorbereid te zijn en er dus op voorhand aan te denken wat je allemaal nodig hebt voor een kampeertrip met je hond.

Een leiband is een echte must voor wanneer je op een kampeerplaats verblijft. Ondanks het feit dat een hond wellicht af en toe eens mag rondrennen om te spelen, zal hij ook regelmatig rustig aan de lijn moeten blijven. Je kan eventueel ook wel een lange lijn meebrengen wat hem wat meer bewegingsruimte geeft.

Een voederbakje en een drinkfles voor honden zijn handige gadgets voor wanneer je met je hond gaat kamperen. Uiteraard neem je het beste ook wat voeding mee voor je hond. De meeste hondeneigenaars kiezen hier voor droogvoeding omdat het iets makkelijker bewaart dan vers voer.

Zomer of niet, tijdens de nacht de nacht kan het soms flink afkoelen en als je dan slaapt in een tent is het maar best zo respectvol voor je hond om ook voor hem een dekentje of een kussen te voorzien.

Als je op reis gaat met de camper en er voldoende plaats is, dan kan het aan te raden zijn om de bench mee te nemen. De bench wordt door een hond vaak gezien als een veilige plek. Dat maakt het makkelijker voor je viervoeter als hij even de rust wil opzoeken.

SOS Eerste hulp voor honden

We hopen het uiteraard niet, maar tijdens een kampeervakantie kan het wel al eens voorvallen dat je hond zich pijn doet. Denk maar aan een snee in het kussentje van zijn poot, een beet van een andere hond of een zonnesteek.

Zorg er voor dat je hond met al zijn vaccinaties en inentingen in orde is (in het buitenland kan dit verplicht zijn) en je zijn paspoort mee hebt. Ook is het geen overbodige luxe om de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts bij te hebben.

Wanneer je op een camping verblijft, verblijf je meestal in de natuur wat ervoor zorgt dat je hond het risico loopt om teken te hebben. Controleer je hond dan ook altijd heel goed op teken na iedere wandeling. Ook oververhitting is een risico tijdens het kamperen in de zomer. Zorg dus steeds voor voldoende afkoeling voor je hond.

Tips van andere Hondeneigenaars

Kamperen met een hond Handige tips

Wordt jouw hond je reisgenoot bij je volgende kampeeruitje? Lees dan nog eens onderstaand advies van andere hondeneigenaars.

Laat nooit jouw hond alleen

Wanneer je op vakantie gaat met je hond laat je het best nooit je hond alleen. Niet in de auto, niet op de camping en niet tijdens een van je activiteiten. Ook voor je hond is dit een hele nieuwe omgeving waarmee hij niet vertrouwd is.

En in tegenstelling tot jijzelf weet hij niet wanneer je terugkomt wat voor een kleine vorm van paniek kan zorgen bij je viervoeter. Zelfs al weet je dat je hond zich goed gedraagt bij andere mensen of honden, dan nog weet je niet hoe die mensen zich gaan gedragen bij je hond.

Neem een foto met je hond

Foto┬┤s nemen van je hond is niet alleen leuk als herinnering voor later, maar ook voor je op vakantie trekt neem je beter enkele recente foto┬┤s van je hond mee. Zoals hierboven uitgelegd is de camping of de locatie waar je gaat wandelen ook helemaal nieuw voor de hond wat ervoor kan zorgen dat hij zich anders gaat gedragen.

Het kan altijd voorkomen dat je je hond even uit het oog verliest en je op zoek moet. Net daarom is het handig om een foto bij de hand te hebben zodat medekampeerders je eventueel kunnen helpen met het vinden van je hond.

Plan activiteiten met je hond

Een kampeervakantie met je hond kan erg leuk zijn. Maar zie je hond niet enkel als wat gezelschap wanneer het jou goed uitkomt. Wie zijn hond mee neemt om te gaan kamperen plant best ook activiteiten in met zijn hond.

Misschien is er een leuke wandeling in de buurt waar een hond op het pad is toegestaan? Of is er een rivier in de buurt waar jullie op een hete zomerdag samen kunnen afkoelen? Wat speeltjes meenemen om je hond te entertainen op de camping kan ook nooit geen kwaad.

Laat de hond bij je in de camper of tent slapen

Sommige mensen laten hun hond buiten slapen in een bench wanneer ze gaan kamperen. Toch raden we je aan om je hond bij je in de camper of tent te laten slapen. Dat kan eventueel in een aparte ruimte.

Zo vermijd je dat je hond gaat blaffen wanneer in het midden van de nacht iemand langs je tent of camper passeert. Met je hond in een tent slapen kan wat uitdagender zijn dan in een camper, maar heel wat tenten hebben aparte compartimenten zodat jij en je hond van een goede nachtrust verzekerd zijn.

Kampeervakantie met camper en hond

Honden zijn ook toegelaten voor wie een camper huurt met Indie Campers. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je de extra schoonmaakkosten betaalt. Omdat Indie Campers in meerdere Europese landen actief is, is het belangrijk dat je zelf nagaat aan welke voorwaarden je moet voldoen voor het reizen met honden op je bestemming.

Zin gekregen in een kampeervakantie met je hond? Boek nu een camper bij Indie Campers.

Over de Auteur

Dempsey Cappelle

Digital Nomad en avonturier. Spendeert zijn vrije tijd zoveel mogelijk in de natuur. Houdt van hiken, packrafting en bergbeklimmen, maar evengoed van een tripje weg met zijn Volkswagen bus.

Deel
Verwijder