daktent auto

Hoe monteer je een daktent op je auto/camper

Van plan om op roadtrip te gaan? Het kan handig zijn om te begrijpen hoe een daktent werkt en hoe je deze moet monteren.

Het hebben van een daktent op je auto of camper is efficiënt ruimtegebruik. In plaats van je camper te renoveren en je slaapkamer binnen te zetten, kun je ervoor kiezen om hem er bovenop te zetten, wat zou je trouwens nog meer op je auto zetten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een daktent?

Voordat je een daktent koopt, moet je  je weten of je auto of camper het gewicht van de daktent aankan door te kijken naar de lading op het dak van je eigen voertuig en het gewicht van de tent. Je zult zien dat je voertuig een dynamische en een statische belasting heeft.

daktent auto met een persoon in de daktent

Goed om te weten:

Dynamische belasting is wanneer je auto rijdt en statisch is wanneer je voertuig stilstaat.

Het verschil is vrij groot, omdat het rem- en acceleratievermogen grote invloed heeft op de belasting wanneer de auto in beweging is. Dit betekent dat je moet kijken of je auto het gewicht van de tent kan dragen als deze in beweging is (dynamische belasting) en het gewicht van de tent + personen wanneer deze stilstaat (statische belasting).

Als je de maximale dakbelasting weet, kun je gaan kijken naar de verschillende modellen daktenten:

Daktent met hard shellDaktent met soft shell
De daktent met hard shell verwijst naar de robuuste buitenkant die hem weerbestendig maakt. De aerodynamica van de hard shell zorgt ook voor minder kilometerverspilling dan de andere modellen. Je kunt dit model ook heel snel en gemakkelijk opzetten! In tegenstelling tot de daktenten met hard shell, zijn de daktenten met soft shell een beetje blokkeriger wanneer je  je de tent transporteert en daarom heeft het meer invloed op het brandstofverbruik dan de hard shell. Een ander tegengesteld kenmerk van de hard shell is de langere opbouwtijd die kan aanvoelen als bij het opzetten van een normale tent. Een enorme overwinning voor de softshell is dat hij groter is! Hierdoor kunnen meer mensen in de tent slapen in vergelijking met de hard shell. 

Uiteraard zijn er verschillende merken en modellen voor de daktenten met hard shell en soft shell waaruit je  je kunt kiezen. We hebben ook een model met de daktent met hard shell op de jeep die je hier kunt zien!

Nadat je  je de daktent heeft gekozen die bij je voertuig en je behoeften past, gaat je  je verder met het monteren op je camper of auto!

daktent op buscamper

7 stappen voor het monteren van een daktent op je voertuig

Nu ziet je  je een eenvoudige stapsgewijze handleiding voor het monteren van een daktent op je voertuig. Dit is niet specifiek voor je daktent maar meer een overzicht zodat je kunt zien wat er voor nodig is om hem op te zetten!

1.  Apparatuur:

Ten eerste, voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat je  je over alle benodigde apparatuur voor je specifieke model beschikt, of dat nu sleutels, schroevendraaiers of ander gereedschap is. Zorg ook voor een extra paar handen om je  je te helpen de daktent op je voertuig op te tillen. Denk ten slotte aan je werkruimte, bij voorkeur ruimte om je heen om mee te werken, want de daktent kan iets groter zijn dan je verwacht.

2.  Imperiaal:

Dit is een belangrijke stap, namelijk het hebben van een imperiaal op je auto. De daktent wordt op je imperiaal gemonteerd, dwarsdragers zijn ook prima!

3.  Maak de tent leeg:

Als je nu je daktent hebt, moet je eerst je box en dan de tent openen. Haal een handleiding, gereedschap, ladder en andere extra uitrusting die IN de tent is opgeborgen. Als je alles eruit hebt gehaald kun je de tent weer sluiten.

4.  Steunrails:

Nu moet je  je voor sommige modellen de steunrails toevoegen, terwijl deze voor andere al bij de levering zijn inbegrepen.

5.  Zet de tent op de auto:

Zet nu je daktent op je voertuig samen met de extra paar handen die je al had gereserveerd. Nadat je de tent op de auto hebt gezet, moet je testen of je de kofferbak van je auto nog kunt openen voordat je deze met bouten op het rek bevestigt.

6.  Bevestig aan de dwarsbalken

Bevestig nu de daktent aan de dwarsbalken of de imperiaal en zorg dat alles goed vastzit.

7.  Zet enkele bouten vast

Ten slotte moet je misschien wat bouten aan de daktent bevestigen om je ladder te bevestigen en dan ben je klaar om te gaan kamperen, veel plezier! 

Reizen met een daktent:

Nu je het verschil weet tussen daktenten met een hard en soft shell en zelfs hoe je er een moet monteren, kan er een vraag zijn waarom niet iedereen een daktent heeft vanwege hoe geweldig het is! Zoals zoveel dingen is een daktent niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen houden niet van het feit dat wanneer je naar mooie plekken wilt reizen, je misschien niet over de voorzieningen zoals badkamers en douches beschikt. Het kan ‘s nachts ook behoorlijk donker zijn. Ten slotte kan het een gedoe zijn om de tent elk seizoen dat je hem niet gebruikt op en van de auto te zetten. Als je daar geen last van hebt, is een daktent misschien wel de perfecte aankoop voor jou. Het kan donker zijn, maar je kunt je eigen licht meenemen. De tent herhaaldelijk moeten opzetten is misschien een gedoe, maar je hoeft het niet elke dag te doen.

Wil je eerst een tripje op een daktent meemaken voordat je er een aanschaft, dan kun je op onze website een kampeerauto met daktent huren. Je ziet waar je heen wilt met een daktent en voor hoe lang!

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder