barbecue

Waarom een campingbarbecue gebruiken?

Of je nu een vaak kampeert of dit is de eerste keer is dat je een camperbus huurt, je hebt je zeker afgevraagd wat de beste manier is om een maaltijd te eten tijdens een roadtrip. Er zijn verschillende opties beschikbaar!

Waarom kiezen voor een barbecue voor camperbusjes? 

Of je nu een camperbus hebt, er een wilt kopen, of dat dit de eerste keer is dat je een camperbusje gebruikt, de barbecue is een geweldig hulpmiddel voor het bereiden van maaltijden. Hier zijn enkele voordelen van het kiezen van dit type apparaat voor je reis.

 • Als je in het warme seizoen reist, kun je de voorkeur geven aan koude maaltijden, zoals salades of broodjes. Als je echter van plan bent om lang onderweg te zijn, gaan dezelfde maaltijden je vervelen. 
 • Koken in een voertuig, hoe ruim het ook is, kan echter onaangenaam zijn, vooral als je gerechten kookt met sterke en aanhoudende geuren. Omdat de keuken vaak naast de bedden staat, kun je zelfs in slaap vallen terwijl je je diner nog ruikt.  
 • Het beste is daarom om te barbecueĂ«n. Ideaal om buiten je busje te koken, met de barbecue van de camperbus kun je eenvoudig en gemakkelijk verschillende soorten maaltijden koken. Er zijn opvouwbare barbecueroosters en andere met kleinere afmetingen om gemakkelijk op te bergen en te verplaatsen. 

Een advies: als je van plan bent om door verschillende steden, regio’s of landen te gaan, maak dan van de gelegenheid gebruik om iets lokaal te eten. Dit is een uitstekende gelegenheid om meer plezier te ervaren en vooral om meer te weten te komen over de typische gastronomie van de plaatsen waar je doorheen reist.

Vrouw grilt haar camper op de achtergrond

Hoe kies je je campingbarbecue? 

Om de barbecuegrill te selecteren die het beste past bij de behoeften van je kampeerbus, moeten bepaalde criteria worden bekeken. Het moet passen bij je voorkeuren, gewoonten en levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan het volgende: 

 • Ga je midden in de natuur kamperen? 
 • Wat voor soort maaltijden eet je meestal? 
 • Voor hoeveel mensen kook je meestal?
 • Als je eigenaar bent, overweeg je je camper te verhuren? 

Wat je moet weten om de juiste barbecue voor camperbusjes te kiezen: 

 • Allereerst is het belangrijk op te merken dat camperbusjes (net als klassieke auto’s) qua gewicht beperkt zijn. Het toegestane bruto voertuiggewicht (GVW) van goedgekeurde B-voertuigen, zoals klassieke camperbussen, mag niet meer zijn dan 3,5 ton. Daarnaast hebben omgebouwde kampeerwagens en trucks heel weinig ruimte. Daarom is het raadzaam om een compacte campingbarbecue te kiezen die zo licht mogelijk is. 
 • Er zijn gas-, houtskool- of elektrische barbecues, maar wat voor soort apparaat je ook zoekt, je hebt altijd de mogelijkheid om er een te kopen in een van de verschillende beschikbare varianten. Voor het reizen in je kampeerbus zijn de meest geschikte modellen de compacte barbecue (met zeer kleine afmetingen, die op een tafel kunnen worden geplaatst) en de opvouwbare en/of draagbare barbecueroosters (gemakkelijker op te bergen, vereisen niet zulke kleine afmetingen en die al dan niet met wielen worden uitgerust voor eenvoudiger gebruik). 
 • Deksels op campingbarbecues kunnen als windbreker fungeren om het eten warm te houden. 
 • Bepaalde deksels kunnen ook worden gebruikt voor het koken van eten. 
 • Degenen met ingebouwde thermostaat laten meteen weten of de barbecue klaar is voor gebruik.
 • Met een barbecue kun je op verschillende manieren eten koken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor grillen, bakken, braden of stomen. Een koepeldeksel is ideaal om voedsel te stomen of zelfs te roken voor extra smaak.

Daarnaast vind je hieronder een korte algemene gids over de verschillende soorten barbecues grills voor kamperen, samen met enkele van hun voor- en nadelen. 

Soorten barbecuegrills voor camperbusjes: 

Voordelen Nadelen
De gasbarbecue wordt via een pijp op een fles vloeibaar gas aangesloten. Wanneer de fles opengaat, verdampt de vloeistof en verandert in gas. Druk vervolgens op een knop om hem aan te zetten. Deze campingbarbecue warmt direct op en koelt na gebruik snel afHet risico op brand wordt verkleind omdat er geen vuur is Je kunt de kooktemperatuur regelenHet geeft geen rookJe kunt de gasfles gebruiken in de keuken van je camperbusHij werkt ook met een klein gaspatroon en is gemakkelijk mee te nemen.
Gaspatronen moeten worden gerecycled: het is daarom noodzakelijk om ze op specifieke verzamelpunten te laten, die niet noodzakelijk op je route aanwezig zijn. 
De houtskoolbarbecue, die, zoals de naam al doet vermoeden, lichte houtskool nodig heeft om hem te laten werken, bijvoorbeeld met een stuk krant. Dit is de “authentieke” barbecuegrillHet geeft eten een aangename, lichte rokerige smaak.Het zorgt voor intensiever koken van etenswarenOmdat er geen thermostaat is, wordt de temperatuur geregeld door de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is, te regelen door het deksel te openen en te sluiten. Met deze barbecue voor camperbusjes moet je houtskool meenemen om hem te kunnen gebruiken.Het geeft veel rook Sommige campings verbieden het gebruik ervanRook en geuren kunnen andere kampeerbusjes lastig vallenHet is belangrijk om te controleren of het apparaat uit staat en de plaats te kiezen waar de as moet worden geleegd vanwege brandgevaar.
De elektrische barbecue is uitgerust met een weerstand die de warmte afgeeft die het eten kookt. Dit type campingbarbecue moet op een stopcontact worden aangesloten om te kunnen werken. Het vereist geen gasfles of houtskool.Je kunt de temperatuur en de kookintensiteit regelenHet heeft niet veel energie nodig om te werken; een stopcontact van 220 V is voldoendeHet verbruikt de toch al beperkte elektrische bronnen van een camperbus. Hij is minder mobiel dan andere soorten barbecue, omdat hij op een stopcontact moet worden aangesloten.

Nu is het aan jou om het apparaat te selecteren dat het beste aan je behoeften voldoet uit de apparaten die we hierboven hebben beschreven. 

Kortom, hoewel je tijdens je verblijf in een camperbus verschillende opties hebt als het gaat om het bereiden van maaltijden, heeft de barbecue veel voordelen. Hiermee kun je de kosten met betrekking tot de reis verlagen, terwijl je voorkomt dat je de keuken van je camper vuil maakt en dat je na elke maaltijd die binnen wordt bereid, bepaalde reukoverlast hebt. Vooral als je in de zomer reist, profiteer dan van het goede weer en de aangename temperaturen om te zonnebaden tijdens de lunch of om te dineren terwijl je de zonsondergang bewondert. Inderdaad, als je een idyllische plek vindt, is er niets beter dan te genieten van een goede barbecue voor een adembenemend uitzicht.

Als dit artikel nuttig voor je was, deel het dan!

Over de Auteur

Avatar foto
Verena Tölle

Verena is wave lover and always on the hunt to find new surf spots and the best places to see the sunset.

Deel
Verwijder