Mis het niet! Begin je reis in Brussels voor slechts €110/nacht (Camper past tot voor 4 personen).

Kamperen tijdens het Coronavirus: Beperkingen en reisadvies

Alles wat je moet weten over de veiligheid van campers en kamperen tijdens COVID-19

Laatste update: 15 december 2020

+++ Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt +++

Nu we de tweede landelijke lockdown ingaan, lijkt het plannen voor reizen misschien een beetje overweldigend. Het is essentieel om alle feiten op een rijtje te hebben voordat je veilig op avontuur gaat. 

Met name het vrije verkeer werd en wordt uiteraard beïnvloed door de maatregelen die zijn genomen om de voortgang van de huidige pandemie een halt toe te roepen. Daarom zijn er, vooral als het gaat om het reizen met een camper en het plannen van een roadtrip of kampeervakantie, verschillende vragen en onzekerheden, gecentreerd rondom één grote twijfel: is vakantie nog steeds mogelijk ondanks het coronavirus?

Daarom hebben we alle relevante informatie en essentiële reisadviezen voor kampeerders verzameld, zodat je je reis met minimale stress kunt plannen en zo veilig mogelijk op vakantie kunt gaan. Bij Indie Campers heeft de veiligheid van onze reizigers, samen met het welzijn van onze gemeenschap, de hoogste prioriteit. Het is voor ons van fundamenteel belang om iedereen veilig en goed geïnformeerd te houden, en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de onderstaande informatie zo actueel mogelijk is. Voor meer gedetailleerde richtlijnen kun je terecht op de website van de Nederlandse overheid .

Algemeen | Reizen in Nederland tijdens coronavirus

Het advies van de Nederlandse Overheid is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet noodzakelijke reizen. Als je toch op vakantie gaat, blijf dan zoveel mogelijk op je vakantieadres en reis zo min mogelijk. Een groep mag bestaan uit maximaal 2 personen of 1 huishouden. Vermijd drukke plekken en bereid je vakantie goed voor:

 • Reis zo min mogelijk en beperk contactmomenten met andere mensen.
 • Mijd drukte en reis buiten de spits. Voor korte afstanden geldt, ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.
 • Neem mondkapjes mee.
 • Bekijk de websites van gemeenten en veiligheidsregio’s waar je naartoe gaat. Soms gelden er extra maatregelen in de regio’s om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
 • Hou je als reiziger in eigen land aan alle basisregels . Bij klachten die lijken op corona, blijf thuis en maak een testafspraak .

Dagje uit

Pretparken, dierentuinen, musea en culturele instellingen zijn gesloten, zoals vermeld op de website van de Nederlandse Overheid . Ga alleen naar buiten voor een frisse neus of voor noodzakelijke boodschappen. Neem een mondkapje mee en draag het mondkapje in openbare binnenruimtes.

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Vindt hieronder een aantal regels rondom kamperen, corona en vakantie. Zoals genoemd in deze introductie, het advies van de Nederlandse overheid is om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Zwemmen in zwembaden

Zwembaden van hotels, campings en vakantieparken in Nederland zijn gesloten.

Coronaregels cafés en restaurants op vakantieparken

Cafés en restaurants in hotels en vakantieparken moeten zich houden aan de regels voor de horeca . Zij kunnen alleen voor afhalen en bezorgen open. 

Coronaregels winkels op vakantieparken

Winkels op campings en vakantieparken zijn meestal open. De winkels houden zich aan de regels voor winkels

Corona en binnenspeeltuinen op vakantieparken

Binnenspeeltuinen op vakantieparken zijn gesloten.

Corona kamperen | Indie Campers

Reizen met een camper tijdens het coronavirus

Voordat je in het huidige reisklimaat met een camper gaat reizen, is het essentieel om jezelf te informeren en je te houden aan de lokale beperkingen binnen de regio of regio's die je bezoekt. In gebieden waar reizen en kamperen is toegestaan, is het reizen met een camper één van de meest veilige en duurzame manieren van toerisme op dit moment. Reizen in een camper is zelfvoorzienend en limiteert het menselijk contact, terwijl je nog steeds nieuwe ervaringen opdoet. 

Terwijl je op pad bent, is het goed om je voor te bereiden om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, enkele algemene tips vindt je hieronder:

 • Zorg ervoor dat je toegang hebt tot alle faciliteiten die je nodig hebt, zoals een toilet, de juiste niveaus van schoon en afvalwater, eten en volle accu's voor de nacht. 
 • Probeer menselijke interactie buiten je reisgenoten tot een minimum te beperken gedurende deze periode. 
 • Bescherm jezelf door regelmatig de vaak aangeraakte delen van de camper te desinfecteren, zoals de deurhendels, het stuurwiel en de versnellingspook. 

Overnachten en kamperen tijdens het coronavirus

In principe zijn campings en het sanitair op de campings in Nederland op dit moment open. Alle campings in Nederland zijn gevraagd door ANWB of ze op dit moment kunnen voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Geopend met inachtneming van de in uw veiligheidsregio geldende restricties;
 • Volgt de richtlijnen van het RIVM ter voorkoming van verspreiding van het virus op uw camping;
 • Heeft extra maatregelen m.b.t. de hygiëne genomen ter voorkoming van verspreiding van het virus.

Alle campings die hieraan voldoen vind je hier.  

Campings met deze maatregelen zijn middels een grote steekproef getoetst op de maatregelen door inspecteurs. Naast het treffen van maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het virus zijn er ook veel campings die flexibele voorwaarden hanteren. Nederlandse campings waarbij je tot 7 dagen voor vertrek kosteloos kunt annuleren en waarbij je geen aanbetaling hoeft te doen vind je hier .

Wild kamperen

Wildkamperen is in Nederland verboden. Daarbij is vrij kamperen ook verboden, dit houdt in: zomaar je tent opzetten op een plek langs de weg, in het park of in het bos en daar overnachten. In het algemeen, hou rekening met het volgende:

 • Rijd niet in de natuur;
 • Oefen discretie (zet geen kamp op, maar blijf in je voertuig);
 • Parkeer niet op de weg of in de buurt van huizen;
 • Houd je aan de plaatselijke bewegwijzering. 

Wel kunnen we in Nederland zogenoemd Paalkamperen, kamperen binnen een straal van 10 meter vanaf een paal. Paalkampeerplekken vindt je niet overal, maar op deze website kun je meer informatie vinden en inspiratie opdoen. 

In het huidige klimaat is het belangrijker dan ooit om de drukte van andere camperaars te vermijden. Kampeerreizigers worden nog steeds aangemoedigd om ervoor te zorgen dat ze binnen het huidige reisadvies blijven, menselijke interacties beperken en zelfvoorzienend zijn. 

Kan ik gaan kamperen tijdens quarantaine?

Als je in quarantaine moet gaan of jezelf moet afzonderen, moet je op jezelf blijven, in een geslote ruimte, wat betekent dat je niet kunt verblijven op een camping waar je een gemeenschappelijke ruimte, faciliteiten deelt of in de buurt van andere kampeerders kunt komen. 

Als je om speciale redenen jezelf moet afzonderen van huis of familie, kan een verblijf in een camper op bijvoorbeeld een parkeerterrein zonder interactie met de maatschappij een optie zijn. Als je dit overweegt, adviseer dan de lokale autoriteiten om te controleren of dit legaal is in jouw omgeving.

Coronavirus | Wat moet je doen?

Reizen naar het buitenland

Aangezien de voortgang van de pandemie vrij onvoorspelbaar blijft in de wereld, is geen enkele reis op dit moment geheel risicovrij. Als je van plan bent om in de komende weken en maanden naar het buitenland te reizen - zelfs als je terugkeert naar een plaats die je eerder hebt bezocht... - volg dan het concrete beleid dat op dit moment geldt voor de regio waar je verblijft, zoals beperkingen op internationaal reizen. In Nederland zijn er verschillende regels van toepassing. 

Houd er rekening mee dat je mogelijk tot 14 dagen na aankomst in Nederland in quarantaine moet blijven als je uit specifieke landen komt. Voor meer gedetailleerde richtlijnen kun je terecht op de website van de Nederlandse overheid .

Indie Campers' Coronavirus maatregelen

Bij Indie Campers hebben we extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat elke reiziger veilig is als hij of zij met één van onze campers reist. Om het menselijk contact tijdens het hele boekings- en ophaalproces te beperken, hebben we een online incheckservice ontwikkeld, aangevuld met online instructies voor campers, zodat het fysieke contact en de servicetijd op ons depot bij het begin van je reis beperkt is tot een minimum. 

Daarnaast hebben we nieuwe veiligheids- en schoonmaakmaatregelen ontwikkeld op al onze Europese locaties, die deel uitmaken van onze 2020 Deep Cleaning procedure. Je kunt meer informatie over de speciale maatregelen in verband met het coronavirus vinden op onze Hygiëne&Veiligheid pagina en op de onderstaande video:

Droom nu al van je volgende reis

Ook al lijkt een vakantie ondanks Corona op dit moment bijna onmogelijk, we hopen allemaal dat met de verhoogde maatregelen in november en onze gezamenlijke krachten, reizen weer snel mogelijk zal zijn. Ook al lijkt het misschien te onzeker om nu een reis te boeken, een kampeervakantie biedt vele voordelen ten opzichte van andere soorten reizen! Met de toenemende sociale afstandelijkheid is dit precies waar kamperen kan helpen. Een paar goede redenen om je vakantie in 2021 te plannen:

 • Veel frisse lucht en zonneschijn: na zoveel tijd thuis te hebben doorgebracht, zorgt een kampeervakantie voor voldoende vitamine D en zuurstof, waarvan bewezen is dat het goed is voor de gemoedstoestand, serotonine, en helpt het met beter slapen.
 • Social Media Detox en Sociale Afstand: Hoewel de meeste campings elektriciteit en zelfs Wifi-verbindingen hebben, kun je jezelf op campings volledig uitschakelen en profiteren van een paar dagen zonder smartphone of laptop. Challenge accepted?
 • Lichamelijke activiteit en het één worden met de natuur: Ontdek de omgeving en beleef de natuur met al je zintuigen! Trouwens: wanneer heb je voor het laatst een zonsopgang of zonsondergang gezien en heb je er echt van genoten? Of verwonderd door een heldere sterrenhemel?
 • Gezond eten: kampeervoedsel hoeft niet te betekenen: ravioli in blik! Er zijn veel heerlijke, eenvoudige recepten voor je om uit te proberen. Of laat je verrassen door het eten van de streek waar je naartoe reist.

Laat je inspireren door onze Roadtrips door Nederland en droom van je volgende avontuur.

Laatste update:

19 November 2020: