Nederland tot Frankrijk Roadtrip: Ritje langs de zuiderburen

Moeilijkheid

570 km

Afstand

12+

Aanbevolen Dagen

Algemeen

Reis Type

Cora Harrison

Freelance schrijver die momenteel probeert om zichzelf te vinden in Indonesië, zonder al te veel geluk. Vindt het heerlijk de wonderlijke wereldkeuken te ontdekken - hoe minder herkenbaar, hoe beter.

Nederland tot Frankrijk roadtrip routebeschrijving: Van Amsterdam naar Parijs

Google Maps

Heb je een verlangen om alles te laten vallen, aan boord van een camper te klimmen en een onvergetelijke reis te maken, zeg van Nederland naar Frankrijk? 

Europa, met zoveel fascinerende cultuur, geschiedenis en adembenemende natuur, is een van de beste continenten voor een cross-country roadtrip. Deze route heeft het beste van Noordwest-Europa in zich. 

De route begint in Amsterdam, onze geliefde hoofdstad en gaat richting het zuiden, naar België. Hier zul je de drie grootste en bekendste steden ontdekken, elk even uniek. Ten eerste, het ultracoole en creatieve Antwerpen.

Daarna de ondergewaardeerde charme en het fantastische bier van Gent. En ten derde, bijna onrealistisch pittoresk Brugge. En om het allemaal af te ronden? Parijs. De ultieme afsluiter.

Bruges is a must on this Netherlands to France road trip
Pick-up in
Pick-up Center in Amsterdam
1

Amsterdam: herontdek onze hoofdstad

Het starten van je Nederland tot Frankrijk roadtrip in Amsterdam lijkt misschien niet zo heel interessant voor vele Nederlanders. Maar grijp deze kans om onze o zo beroemde hoofdstad te herontdekken. 

Met de grachten en de wuivende vakwerkhuizen is het de droom van een fotograaf. En voor cultuurliefhebbers zijn er musea gewijd aan alles, van Van Gogh tot fluorescerende kunst. En voor wie zichzelf wil verwennen, zijn er restaurants, bars en cafés voor elke smaak en stemming.

Huur een fiets om de oude stad te verkennen of stap aan boord van een van de gratis veerboten om de stad vanuit een andere hoek te bekijken. Ga naar de Jordaan om eigenzinnige kunstgalerieën te verkennen. 

En als de avond valt, ga dan naar een bruin café en zet een paar pinten weg in de gezelligste kroegen. Of, voor een vleugje sleaze dat alleen Amsterdam met zo'n charme kan trekken, dwaal door de Wallen. Want het is niet Amsterdam zonder een vleugje losbandigheid.

Bezoek

Amsterdam

2

Aanbevolen Dagen

Main route

20 km

van Pick-up Center Amsterdam

25min

rijden

Camper verhuur in meer dan 40 verschillende steden en bestemmingen verspreid over Europa.

Bezoek

Rijksmuseum

cultureel geschiedenis- en kunstmuseum

Anne Frank Huis

het Achterhuis als museum met een verhaal

A'DAM Lookout

Uitzichtplatform met de hoogste schommel van Europa

Eten

De Kas

€€€€

dineren van boer tot bord in een begin 20e eeuwse kas

Moeders

€€€

Nederlands favoriet, Stamppot!

Pannenkoekenhuis Upstairs

€€

klein eigenzinnig cafeetje dat alleen maar pannenkoeken serveert

Overnachten

Amsterdam City Camp

€€€

Parkeer plaats voor campers om te overnachten, kort ferry ritje van de stad

2

Antwerpen: kunst, diamant en mode, lieveling

Stijlvol en verfijnd Antwerpen is een mekka voor fashionista's en party lovers, om nog maar te zwijgen over de handel in diamanten - 80% van de diamanten in de wereld worden hier elk jaar verhandeld. Geniet van creatieve maaltijden in hippe, moderne restaurants, bezoek de elegante boetiekjes in de Nationalestraat, geniet van de glinstering in de Diamantwijk en geniet 's avonds van een show in het kunstcentrum de Singel.

Begin je tour op Grote Markt, het hoofdplein van de oude stad, slenter vanuit hier door de middeleeuwse sferen van Antwerpen en vind een charmant cafeetje om je benen te rusten. Bezoek het extravagante gotische meesterwerk, de kathedraal, waar je de beroemde Rubens kunt bewonderen.

Zin in iets meer eigentijds en cools? Ga dan naar MoMu, het Modemuseum van Antwerpen. En als je voeten moe zijn, ontspan dan met een drankje op een terras met uitzicht op de slingerende rivier de Schelde. Klinkt best prima, toch? 

Bezoek

Antwerp

2

Aanbevolen Dagen

Main route

160 km

van Amsterdam

2h15min

rijden

Camper verhuur in meer dan 40 verschillende steden en bestemmingen verspreid over Europa.

Bezoek

Diamondland

grote diamantshowroom

Museum Aan de Stroom (MAAS)

opvallend hedendaags museum over Antwerpen

De Koninck Brewery

genieten van een rondleiding, proeverij of zelfs een workshop

Eten

The Jane

€€€€

twee Michelin-sterren restaurant in een gerenoveerde kerk

Konditori

€€

trendy bakkerij met heerlijke croissants, broodjes en gebakjes

Graanmarkt 13

€€€€

conceptstore met vegetarisch restaurant

Camper icoon

Parkeren

Parking Sint-Michielskaai

Free

gratis, niet overdekt, op loopafstand van het centrum

Overnachten

Camping Het Veen vzw

€€€

30 minuten rijden van Antwerpen

3

Verlaat de gebaande paden met een stop in Gent

We snappen niet helemaal waarom niet meer toeristen in de pittoreske straatjes van Gent rondlopen. Maar om heel eerlijk te zijn, we zijn blij dat ze dat niet doen. Des te meer om van te genieten op je roadtrip van Nederland naar Frankrijk. 

Gent is het perfecte recept voor een toekomstige droomvakantie. Prachtige historische architectuur, een bruisend studentenleven, een trendy postindustrieel randje - en, voor jou, de meeste biercafés van topkwaliteit in heel België. 

Dwaal door het grotendeels autovrije stadscentrum. Ontdek Graffiti Street, canvas voor de kunstenaars van de stad om hun stempel te drukken. Wandel door de wijk Gravensteen, met zijn galerijen, antiekwinkels en geweldige restaurants. 

Zorg ervoor dat je een glimp opvangt van één van 's werelds beroemdste schilderijen, Het Lam Gods: centraal paneel met de aanbidding van Jan en Hubert van Eyck - te zien in de St-Baafskathedraal. En sluit de dag af in een café aan de prachtige Graslei kade, waar de stad weerspiegeld in het water van de Leie.

Bezoek

Ghent

2

Aanbevolen Dagen

Main route

60 km

van Antwerpen

50min

rijden

Camper verhuur in meer dan 40 verschillende steden en bestemmingen verspreid over Europa.

Bezoek

Het Gravensteen

imposant kasteel uit de 10e eeuw, compleet met gracht

S.M.A.K

museum voor hedendaagse kunst

Kouter Flower Market

geniet van de bloemenpracht op deze markt op zondag

Eten

De Rave

€€€

intrigerend decor, serveert gerechten met Italiaanse invloeden

De Superette

€€

bakkerij en restaurant in een rustig steegje

Gruut

€€€

brouwerij en restaurant in voormalig industrieel gebouw

Camper icoon

Parkeren

François Laurentplein

€€€

Niet overdekte parkeerplaats op 20 minuten lopen van het centrum

Overnachten

Camping Groeneveld

€€

20 minuten rijden van het centrum van Gent

4

Omhels je innerlijke prinses in het adembenemende Brugge

Geloof je in sprookjes? Na een bezoekje aan Brugge doe je dit gegarandeerd. Deze laatste stop in België op je Nederland naar Frankrijk roadtrip wordt rechtstreeks uit een sprookjesboek gehaald - één met prinsessen, ridders op paarden, en eventueel ook een draak.

Denk aan straten met kinderkopjes, gotische kerken, buitenhuizen en witte zwanen die over kronkelende grachten glijden. Om het helemaal te voelen en jezelf onder te dompelen in deze magische stad, overweeg dan om dit allemaal te zien vanaf de top van een paard en wagen.

Dwaal door het centrum dat op de UNESCO-lijst staat, omringd door een gracht. Voor een prachtig uitzicht beklim je het Belfort op de Markt. Bekijk Michelangelo's Madonna met Kind in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Trakteer jezelf op wat knapperige, zoute frietjes, en hydrateer met een witbiertje. 

Of ga nog een stapje verder en bekijk het Frietmuseum, het enige frietmuseum ter wereld. Verken de talloze chocoladewinkels of ontspan aan het Liefdesmeer (geen grapje, zo heet het echt). En bezoek later misschien een voorstelling in het centrum voor hedendaagse podiumkunsten, het Concertgebouw.

Bezoek

Brugge

2

Aanbevolen Dagen

Main route

50 km

van Gent

45min

rijden

Camper verhuur in meer dan 40 verschillende steden en bestemmingen verspreid over Europa.

Bezoek

Kantcentrum

Kantcentrum, hier kun je kant kopen en zien hoe het wordt gemaakt.

De Halve Maan Brewery

rondleidingen en proeverijen

Groeninge Museum

vroeg-Vlaamse kunst

Eten

Den Gouden Harynck

€€€€

Michelin-sterren restaurant in een afgelegen locatie

Pomperlut

€€€€

sprookjesachtig restaurant in oude boerderij

Bistro Den Amand

€€

traditioneel Belgisch eten met lokaal gevoel

Camper icoon

Parkeren

Augustijnenrei 11

€€€

centraal gelegen niet overdekte parkeerplaats

Overnachten

Camping Memling

€€€

korte wandeling van Brugge

5

Parijs, de perfecte manier om afscheid te nemen

Alle clichés zijn waar. Parijs is echt magisch. Romantisch. Ongelooflijk modieus. Hoewel er ook een psychologische aandoening is die bekend staat als het Parijs Syndroom, die vooral wordt ervaren door Japanse toeristen die aankomen in Parijs en compleet teleurgesteld zijn omdat de stad niet naar verwachtingen is. 

Vanuit onze eigen ervaring is het juist zo veel beter dat de stad een beetje grimmig, onstuimig en hectisch is. Vervolg je weg naar de eindbestemming van deze road trip van Nederland naar Frankrijk. Je eindigt gegarandeerd in een high. 

Kies uit de duizenden bezienswaardigheden die je kunt bewonderen hier. Eiffeltoren, Arc de Triomphe, Notre-Dame, het Louvre - er is geen einde aan deze lijst. Of wandel gewoon door de prachtige boulevards van de stad, relax aan de rivier, of geniet van wat winkeltherapie in de elegante boetiekjes of op de chaotische rommelmarkten. 

Vind de wijk die je het mooist vindt, van het dorpse Montmartre tot de herenhuizen van de Marais. Haal camperbenodigdheden op bij een boulangerie of fromagerie. En als het avond wordt, zoek dan een plekje buiten een café en kijk hoe het leven voorbij gaat. Parijs is gemaakt voor mensen kijken.

Bezoek

Paris

3

Aanbevolen Dagen

Main route

300 km

van Brugge

3h30min

rijden

Camper verhuur in meer dan 40 verschillende steden en bestemmingen verspreid over Europa.

Bezoek

Centre Pompidou.

20ste-eeuws museum ontworpen met een intrigerend binnenstebuiten effect

La Seine Musicale

mooi podiumkunstencentrum op Île Seguin

Jardin des Plantes

prachtige botanische tuinen

Eten

Restaurant Gill

€€€€

twee Michelin-sterren maaltijden met hoogwaardige ingrediënten

L’Odas

€€€€

Franse keuken in 16e-eeuws gotisch herenhuis

La Couronne

€€€€

traditionele Normandische keuken in de oudste herberg van Frankrijk

Camper icoon

Parkeren

Place du Pantheon

€€€€

Niet overdekte parkeerplaats op 15 minuten lopen van de Notre Dame

Bastille Saint Antoine

€€€€

ondergrondse parkeergarage, max. hoogte 2,90m

Overnachten

Camping Les Nénuphars

€€

Rustige camping op 20 minuten van Rouen

Drop-off in
Pick-up Center in Paris

40 km

van Paris

50min

rijden