gevarendriehoek met auto en mist

Camper huren, wat moet je doen in geval van pech?

Je bent onderweg naar het strand op een mooie zomerdag, wanneer je nog een half uurtje te gaan hebt zie je een auto langs de weg staan. Een hele familie achter de vangrail en jij denkt: goh wat ben ik blij dat wij niet met pech langs de weg staan, zal niet weten wat ik moet doen.

Er zijn miljoenen auto’s die met pech langs de weg staan en in deze blog kun je lezen wat jij kan doen bij pech. Er zijn veel verschillende redenen voor pech, wij zullen je door de meest voorkomende problemen lopen. Ook als je een camper huren gaat!

Lege accu

De accu is belangrijk bij het starten van een auto, aan doen van de lichten, GPS, ruitenwissers en de radio. Maar batterijen worden ouder en gaan minder goed werken. Dit kan leiden tot een defect, bij dit defect is het uiteindelijk tijd door het vervangen. Maar als je toch een lege accu hebt, is het handig om te weten hoe je de accu voorlopig weer aan de praat krijgt.

Lege accu starten met startkabels

Voor de methode met de startkabels moet je natuurlijk wel startkabels hebben en een andere auto met een volle accu.

  1. Zorg ervoor dat beide auto’s van het contact af zijn
  2. Maak de rode klem vast op de pluspool van de lege accu
  3. Bevestig de andere rode klem goed op de volle accu
  4. Zet nu de zwarte klem goed op de minpool van de volle accu
  5. De andere zwarte klem moet nu op een metaal punt van de auto met de lege auto bevestig worden. (Bijvoorbeeld het motorblok of de carrosserie)
  6. Start de motor van de auto met de volle accu en laat deze een paar minuten draaien, het beste zou zijn om dit in een verhoogd toerental te doen zodat er spanning in de andere auto loopt.
  7. Zet in de auto met de lege accu alle energieverbruikers uit (ligt, radio, etc.) hierdoor gaat alle energie naar de startmotor
  8. Start vervolgens de auto met de lege accu en laat deze een aantal minuten draaien
  9. Haal de kabels er daarna in de omgekeerde volgorde weer af
  10. Rij 20-40 minuten rond zodat de accu weer op kan laden
accu van auto

Auto aanduwen

Als je de auto wilt starten maar de accu is leeg en geen andere auto’s met startkabels in de beurt kan je altijd nog de auto aanduwen! 1 iemand zit aan het stuur en de ander(en) duwen de auto.

  1. Zet het contact aan
  2. Trap het koppelingspedaal in en houd deze ingedrukt
  3. Zet de auto in zijn 2e versnelling
  4. Duw de auto zo hard mogelijk zodat er wat snelheid in komt
  5. Laat de koppeling opkomen en geef gas.
  6. Blijf een stuk doorrijden zodat de accu weer oplaadt!
auto word aangeduwd

Een lekke band

Een lekke band is naast de lege accu een veelvoorkomend probleem. Dit betekent dat iedereen die een auto rijdt de kans heeft dat dit gebeurt. Je hebt dan een optie, pechhulp bellen of het zelf op te lossen.

Wat doen als je een lekke band hebt?

Tegenwoordig hebben de nieuwe auto’s geen standaard 5e wiel in de kofferbak liggen maar een noodreparaties set. Dit omdat de auto’s dan lichter zijn en minder brandstof verbruiken. De noodreparatie set werkt niet altijd even goed, vaak bij grotere lekken werkt het schuim niet al te best. Het wordt daarom aangeraden om toch een 5e wiel bij je te dragen. Beide manieren zullen hieronder uitgelegd worden:

Lekke band maken door middel van het noodreparatie set

  1. Haal eerst het reparatie set uit de kofferbak of onder de voorstoel (zie instructieboek)
  2. Haal het ventiel los van het wiel
  3. Pak de bus reparatievloeistof en laat deze leeglopen in de band
  4. Stop het ventiel op de band
  5. Sluit de compressor aan op de 12 volt in de auto
  6. Zet het aansluitstuk op het ventiel
  7. Zet de compressor aan
  8. Daarna zo snel mogelijk naar een garage gaan om het wiel te repareren

Als het gat zodanig groot is kan het wiel niet gerepareerd worden, dan heb je geen andere keuzen dan de pechhulp op te bellen en zetten ze voor jou een reservewiel erop.

camper huren en band oppompen

Lekke band verwisselen met reservewiel

Als je dan toch een reservewiel hebt heb je het volgende nodig: een reservewiel, autokrik, wielsleutel, gevarendriehoek en de veiligheidshesjes natuurlijk.

  1. Haal het reservewiel uit de achterbak
  2. Zet het reservewiel onder de auto neer waar de lekke band zit
  3. Zet de krik onder het krikpunt
  4. Draai de wielbouten een stukje los met de wielsleutel voordat je de auto omhoog krikt (vergeet niet om de wieldop eraf te halen)
  5. Krik de auto omhoog
  6. Haal lekke band onder de auto weg en verwissel de lekke band met het reservewiel (vergeet niet de lekke band onder de auto te zetten)
  7. Plaats het nieuwe wiel en draai de bouten aan
  8. Draai de krik naar beneden
  9. Zet de wielsleutel op de bouten en draai met je lichaamsgewicht de bouten aan
  10. Stop de lekke band terug in de kofferbak
  11. Gaan & vergeet niet om jou originele lekke band te repareren

Vergeet niet eerst de gevarendriehoek uit te leggen en veiligheidshesje aan te doen als je aan de kant van de snelweg staat.

Conclusie

Als het nu toch gebeurt dat je met pech langs de weg komt te staan weet je wat er moet gebeuren! Goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er altijd voor dat je niet in paniek raakt en verstandig handelt. Een camper huren en dan pech krijgen is niet fijn, je kunt altijd onze klantenservice bellen en ze zullen je helpen. Maar omdat je nu weet wat je moet doen ben je sneller weg van je pech en kun je lekker genieten van het weer op het strand.

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder