eerstehulps voor veiligheidstips

De 4 essentiële veiligheidstips voor onderweg die je moet weten

Roadtrips kunnen een zeer spannende manier zijn om nieuwe plaatsen en verborgen juweeltjes te verkennen. Indie Campers biedt deze mogelijkheid al 8 jaar aan mensen uit alle hoeken van de samenleving.

Hoewel we als toonaangevende reisorganisatie willen dat onze reizigers het beste uit hun ervaring halen; willen we nog steeds dat ze rekening houden met enkele veiligheidstips en maatregelen worden geïnformeerd over wat ze moeten doen in geval van nood. Het is altijd goed om voorbereid te zijn en te weten hoe te reageren wanneer je wordt geconfronteerd met ongewone situaties bij het reizen in een gehuurde camperbus. 

Daarom hebben we deze gids over camperveiligheid gemaakt, om je te helpen met je expeditie. 

  1. Gaslekken:

Onze campers zijn uitgerust met een ingebouwde gaskachel of een draagbare. In beide gevallen is het altijd belangrijk om actie te nemen als een gaslek wordt vermoed. Als dat zo is, open dan alle deuren en ramen om gas te laten ontsnappen. 

Houd er rekening mee:

LPG heeft van de fabrikanten een geur gekregen om te helpen bij het opsporen van lekkages. Je kunt deze stap aanvullen door geen elektrische apparatuur te starten omdat deze een vonk kan produceren.

Pas bepaalde werkwijzen toe die voor extra veiligheid kunnen zorgen bij het gebruik van de kachel. Zo mag je niets in het deksel van het gasfornuis doen terwijl het gesloten is en mag je het deksel niet sluiten terwijl het gasfornuis in werking is. We raden je aan om tijdens het koken op je kinderen te letten en natuurlijk niet te koken tijdens het rijden.

  1. Diefstal campers:

Zorg ervoor dat je meest waardevolle items verborgen zijn in een moeilijk te vinden ruimte in je camperbus en probeer de gordijnen te sluiten om je interieur uit het zicht te houden van potentiële indringers. Gebruik je instinct bij het zoeken naar een parkeerplaats, het is raadzaam om te parkeren op een plek waar je je op je gemak voelt. 

Hoewel we willen dat je reizen zorgeloos zijn, willen we altijd dat je een oogje in het zeil houdt voor diefstal. We raden onze reizigers altijd aan om hun deuren op slot te doen wanneer ze het voertuig verlaten, zelfs voor een korte periode, ongeacht waar je kampeert. Deze extra moeite kan veel incidenten voorkomen. 

Tot slot raden we mensen ten zeerste aan om ‘s nachts tijdens het slapen hun deuren op slot te doen, het is een simpele druk op de knop die je gemoedsrust kan geven tijdens je reis.

vrouw zet camper opslot
  1.  Draagbare verwarming:

Een draagbare kachel zorgt voor luchtverwarming wanneer het voertuig is aangesloten op een 220V-stekker. Als je in de winter huurt en naar koudere locaties reist zonder verwarming binnen, behalve NOMAD, ATLAS en sommige CALIFORNIË, moet je de camperbus ‘s nachts opwarmen. 

Als je op een camping slaapt of ergens met toegang tot 220V, kun je een kleine draagbare kachel aansluiten om een comfortabelere sfeer in het voertuig krijgen. Zorg er altijd voor dat je ‘s nachts een dakraam open laat als je de kachel tijdens je slaap laat werken, omdat deze CO2 verbrandt, het is altijd veiliger om een bron van zuurstof te hebben.

Gebruik nooit draagbare kook- of verwarmingstoestellen, met uitzondering van elektrische kachels die niet van het directe stralingstype zijn, om je voertuig te verwarmen, aangezien dit brand- en verstikkingsgevaar kan opleveren. In geen geval mag een kooktoestel worden gebruikt om het voertuig te verwarmen. 

Waarschuwing: 

Draagbare of verwarmingsapparatuur met open vuur mag niet worden gebruikt. Als je dergelijke apparatuur aan boord hebt, overweeg dan zeer zorgvuldig of de risico’s de moeite waard zijn. Houd er rekening mee dat interne 5- punt wandcontactdozen alleen mogen worden gebruikt met speciale apparaten. Buiten de camperbus mag geen apparaat worden gebruikt terwijl het op een intern stopcontact is aangesloten.

  1. Veilig met jouw camper rijden: 

Het besturen van een camperbus is niet zo moeilijk. Natuurlijk is het anders dan het besturen van een auto, maar je kunt gewoon met hetzelfde ervaringsniveau rijden dat nodig is om een grotere wegauto te besturen.

Ons eerste advies is om de tijd te nemen om vertrouwen op te bouwen tijdens het rijden. Bijvoorbeeld:

  • Zorg ervoor dat je een aanzienlijke afstand tussen jou en de auto voor je laat, omdat je gewend bent om je normale autoremmen te gebruiken
  • Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat bij het inhalen van de auto voor je. 

Deze stappen lijken misschien eenvoudig, maar ze zorgen voor een veilige reis. Bovendien is het raadzaam om rekening te houden met de lengte van het voertuig bij het maken van een bocht in een smalle straat. 

Het belangrijkste is dat alle reizigers in de camper hun veiligheidsgordel moeten vastmaken terwijl de camperbus onderweg is. Alle campers zijn voorzien van driepuntsgordels, respectievelijk het aantal personen dat in dat busje is toegestaan. De meeste verkeersregels die van toepassing zijn op kleinere auto’s zijn ook van toepassing op camperbusjes (bijvoorbeeld rijden met een passende snelheid).

mistige dag foto vanuit een auto

Extra veiligheidsuitrusting

Naast deze standaard veiligheidsmaatregelen kunnen onze reizigers altijd een extra veiligheidsuitrusting meenemen als ze dat willen. Er zijn veel betrouwbare en budgetvriendelijke beveiligingsgadgets online en in winkels beschikbaar, zoals stuurwielsloten of GPS-trackingapparaten. Er zijn veel gevallen waarin deze gadgets handig kunnen zijn, zelfs na je camperhuurperiode.

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder