surfplank

Hoe bevestig ik mijn surfplank aan mijn camper of auto?

Gebruik de achterdrager van je camper voor je surfplank

Je volgende kampeertrip in een camperbusje of camper staat binnenkort voor de deur en natuurlijk mag je surfplank niet worden vergeten! Wat is de veiligste, snelste en gemakkelijkste manier om hem in of op je camper te vervoeren? 

De gemakkelijkste manier is natuurlijk om je surfplank op te bergen in het opbergvak achterin je camper of zelfs erin. In dit geval zijn ongebruikte slaapkamers zoals in een alkoofcamper bijzonder geschikt. Afhankelijk van het model en de grootte van de surfplank kan deze ook tijdens het rijden binnen worden opgeborgen en bij aankomst in het ongebruikte vouwdak worden opgeborgen. Deze slaapkamer mag echter niet rijdend worden ingericht. We kunnen alternatieven voorstellen om je surfplank snel en gemakkelijk per camper of auto te vervoeren. Wat zijn de voor- en nadelen van het vervoeren van een surfplank, aan de buitenkant of binnenin de camper? 

Voorbereiding van je surfplank voor installatie

In het beste geval heb je voordat je op reis gaat de tijd om de oude surfwas van je surfplank te verwijderen zodat deze geen vlekken maakt op je camper, auto of surftas. In principe zijn er verschillende manieren om dit te verwijderen. 

5 eenvoudige tips om was van je surfplank te verwijderen 

  1. Zet je surfplank in de zon
  2. Wacht tot de was langzaam oplost in de zon
  3. Neem een waskam en ga met de platte kant en lichte druk over de surfplank
  4. Bloem is het magische ingredi├źnt! Verdeel de bloem over de was en wrijf het in met keukenpapier
  5. Laat de zon weer zijn werk doen en veeg de laatste restjes weg met keukenpapier

Mijn surfplank is klaar, hoe plaats ik deze nu in of op mijn voertuig? 

Met welk voertuig ben je onderweg? 

Hoe bevestig ik mijn surfplank aan de auto?
Hoe vervoer ik mijn surfplank in een camperbusje?
Hoe bevestig ik mijn surfplank aan de bagagedrager van mijn camper?

Hoe bevestig ik mijn surfplank aan de auto? 

Als je met een camper of auto reist, kun je je surfplank met spanbanden aan het dak bevestigen. Als je je autolak en surfplank wilt beschermen tegen krassen, plaats dan pads onder de plank. Je surfplank berg je het beste van tevoren op in een surfsok of -tas. Voor korte uitstapjes naar het strand is dit niet nodig. Als je geen professionele pads bij de hand hebt, kun je ook dikke handdoeken gebruiken of een zwembadnoedel als stop gebruiken. De neus van de surfplank (voorste punt) moet naar voren gericht zijn, en de banden moeten ook stevig worden aangespannen zodat er niets wegglijdt tijdens krachtig remmen! Voor meer veiligheid kun je ook vaste dakdragers op je auto monteren, wat vooral de moeite waard is als je vaak je auto gebruikt voor surftrips.

Hoe vervoer ik mijn surfplank in een camperbusje? 

Als je met een camper reist, kun je ook je eigen surfplank aan het binnenplafond bevestigen en vastmaken met spanriemen. Zo neemt je surfplank niet veel ruimte in beslag, ook al berg je het binnen op, en heb je het binnen handbereik. Je kunt hem natuurlijk ook op het dak monteren, maar zorg er vooraf voor dat de maximale afmetingen van je camper niet worden overschreden. 

Hoe bevestig ik mijn surfplank aan de bagagedrager van mijn camper?

Als alle slaapplaatsen en opbergkasten al bezet zijn, kun je je surfplank ook aan de achterkant van je camper monteren. Afhankelijk van het model wordt deze horizontaal of verticaal gemonteerd, maar de surfplank mag niet buiten de breedte of hoogte van de camper uitsteken. Maar hoe bevestig ik mijn surfplank veilig aan de achterkant van de camper? Een alternatieve vervoersmogelijkheid voor surfplanken is het rek aan de achterzijde van je camper. Chauffeurs van busjes moeten nauwkeurig meten, grote TI/VI-campers zijn meestal hoog genoeg. Het bevestigen van de plank op de bagagedrager is eenvoudiger omdat je de surfplanken maar een klein stukje hoeft op te tillen en je niet op het dak hoeft te klimmen. Nadat je de houder hebt geplaatst, hoef je alleen nog maar je surfplank op de bagagedrager van je camper te bevestigen en alles vast te draaien. De nadelen zijn dat je achterruit of achterdeur geblokkeerd kan worden. Door de aanbouw aan de achterzijde wordt de achteras bijzonder belast, let op de asbelasting!

Hoewel je op een normaal autodak ook meerdere surfplanken kunt stapelen, is de ruimte voor montage op de bagagedrager beperkt tot een of twee surfplanken. De grootte van je surfplank is ook cruciaal, bij longboards kan de neus (de punt) te hoog uitsteken, wat problematisch kan zijn bij winderige omstandigheden en bijvoorbeeld wegen met beperkte hoogte. 

Je surfplank is vastgebonden en je bent klaar om te gaan! Zodat je je tijdens het rijden niet verveelt, hebben wij de beste Roadtrip liedjeslijst.

Kom je met het vliegtuig en haal je je camper ter plaatse op, dan kun je je surfplank vooraf eenvoudig als bagage inchecken. De prijzen verschillen per luchtvaartmaatschappij. Verpak de surfplank veilig in een tas, je kunt er bijvoorbeeld zelfs je handdoeken of badkleding in kwijt als opvulling. Let er bij het kopen van surfplanktassen of zogenaamde surfsokken op dat ze passen bij de maat van je surfplank. 

Wat is het verschil tussen een surfplanktas en een surfsok? 

Een boardsok is een soort kous van polyester of gemengde stof die over je surfplank wordt getrokken.  De surfsok is snel over de surfplank te trekken en is daarom bijzonder geschikt om korte afstanden te voet, op de fiets of scooter.

Een surfplanktas (ook wel boardtas genoemd) is meer gewatteerd en beschermt je surfplank, vooral als je met het vliegtuig reist. Sommige boardtassen hebben ook wielen zodat ze comfortabel kunnen worden getrokken, maar zijn daardoor zwaarder. De meeste surfplanktassen zijn voorzien van een draagriem, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn voor korte afstanden. Voor extra bescherming kun je beide ook combineren en eerst de surfsok aantrekken en daarna in je surfplank in de boardtas opbergen.

Zoals je kunt zien, heb je niet veel nodig en kun je je surfplank in enkele minuten inpakken en aan de bagagedrager van je camper of autodak bevestigen. Waar wacht je op? Pak je surfplank of stand-up paddleboard en ga!

Over de Auteur

Avatar foto
Sabrina Riechers

Deel
Verwijder