winter kamperen

Winterkamperen: Hoe transformeer je je voertuig in een robuuste wintercamper

Tips voor winterkamperen en hoe je je camper veilig kunt onderhouden als je hem niet wilt gebruiken.

Je brengt je zomer door met het verkennen van de betoverende natuur, adembenemende landschappen, ongerepte stranden, veelzijdige jungles en ontmoet inspirerende mensen. Allemaal dankzij je camper, je trouwe metgezel van onafhankelijkheid en vrijheid. Maar wat dacht je ervan om op ontdekkingsreis te gaan tijdens het koudste seizoen, de winter?

Als je je geliefde camper meer tijd op de weg wilt geven, dan hebben we je gedekt. Evenzo, als jouw recente reizen je onvoorwaardelijke voldoening gaven en je jouw camper voor deze koelere periode op een veilige plek wilt opbergen, hebben wij ook goed advies voor jou. 

winter kamperen

1.  Exterieur/Binnenbescherming

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het kamperen in de winter, is bescherming aan de buitenkant en Investeren in een op maat gemaakte dekking voor je camper en klimaat zou dat moeten doen. Een hoes met riemen voor een goede grip op de camper, en openingen met ritssluiting voor soepele toegang op de camping.

De gemakkelijkste oplossing zou zijn om een plastic zeil over de buitenkant van je camper te leggen. Het is echter waarschijnlijker dat het wegwaait met de wind en schade aan de buitenoppervlakken veroorzaakt. 

Door eventuele openingen te sluiten, wordt waterschade aan het interieur van je camper voorkomen. Je kunt ook voorkomen dat knaagdieren zoals eekhoorns en muizen op ontdekkingsreis gaan in je dierbare voertuig! Als je denkt dat het niet genoeg is om deze vervelende dieren buiten te houden, overweeg dan ook:

  • Verwijder al het voedsel uit jouw kasten, lades, koelkast en vriezer.
  • Reinig zorgvuldig al jouw oppervlakken zoals vloeren, aanrechten en kasten
  • Het plaatsen van muizenvallen in en rondom jouw camper
  • Sluit je  kabelluik goed af en vergrendel het aan je stopcontact
  • Je uitlaatpijp vullen met staalwol

Als je van plan bent jouw voertuig mee te nemen op een winterkampeerroadtrip, kunnen wegen die met zout worden bespoten jouw dag redden, eigenlijk jouw redder tegen zwart ijs! Het strooizout beschadigt echter de onderkant en de onderdelen openen zich voor waterspray. Was de onderzijde en alle buitenoppervlakken na elke rit op deze wegen met water. 

Zoals je misschien weet van winterritten in het verleden, is condensatie heel gebruikelijk op je ramen. Om een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen en schade aan het voertuig te voorkomen, is voldoende ventilatie essentieel.

Bij het verwarmen van het voertuig moet de verwarming zich op de hoogste stand bevinden en moeten dakkasten, gordijnen en jaloezieën worden geopend. Dit zorgt voor een optimale ventilatie. Til ‘s ochtends alle kussens op, lucht op bergdozen en droog eventuele vochtige plekken om schimmel of meeldauw te voorkomen. 

2.  Alle watersystemen leegmaken

Als je van plan bent je camper in de winter op te bergen, let dan goed op deze stap! Je moet alle systemen lokaliseren die water bevatten, zoals jouw sanitair systeem, afvaltanks, zoetwatertanks en leidingen.

Tap het water eruit en voeg antivries toe aan het hele watersysteem. Als je dit zelf wilt doen, bekijk dan de handleiding van je camper voor instructies over het aftappen van het watersysteem. Als je het niet prettig vindt om het alleen te doen, kun je naar een servicecentrum gaan dat gespecialiseerd is in kampeerders deze service voor je bieden.

Pro Tip: Het vermijden van deze stap kan de leidingen van jouw watersysteem beschadigen en breken door het resterende water dat bevriest. 

band in zak

3.  Maak je banden klaar

Het kan gemakkelijk zijn om één van de belangrijkste onderdelen van je camper, de banden, te vergeten. Ze houden je camper aan de gang. Helaas zijn ze gevoelig voor schade door UV-straling van de zon, daarom moet je je banden met hoezen bewaren. Het kan zijn dat de hoes voor de buitenkant van je camper niet voldoende is om ook je wielen te beschermen.

Zorg er bovendien voor dat de luchtdruk op de banden in overeenstemming is met de specificaties op de zijwanden. Tijdens opslag is het leeglopen van banden niet ongewoon. Pomp ze indien nodig weer op zodra je aan je volgende reis wilt beginnen. 

Als je gevoel van verkenning in de winter onverzadigbaar is, is het een goede optie om sneeuwkettingen klaar te hebben om je banden aan te trekken. Hiermee kun je je zomercamper omtoveren tot een wintercamper.

4.  Bewaar je accu’s veilig

Je hebt er al voor gezorgd dat knaagdieren je camper niet uitzoeken als hun nieuwe woning om door draden te knabbelen. Dat is de oplossing! Het is ook, zo niet nog belangrijker, om voor je accu’s te zorgen, de energiebron voor die draden. Vriestemperaturen kunnen ze beschadigen. Om dit te voorkomen, moeten de accu’s uit de camper worden verwijderd en op een koele plaats worden bewaard.

 Pro Tip: Je accu’s volledig opgeladen houden is een goede manier om het vriesproces te vertragen. Controleer bij twijfel de levensduur van de batterij elke 4 tot 6 weken met een voltmeter en laad ze zo nodig op om de volledige lading te behouden. 

5.  Onderhoud campervloeistoffen

Net als je wielen wil je de brandstof van je camper, het voedsel voor de motor, onderhouden! Voeg een brandstofstabilisator toe aan jouw tank, die voorkomt dat de overtollige brandstof na verloop van tijd slecht wordt. Doe dit volgens de instructies van de verpakking en vul dan de rest van de tank met gas. Start daarna jouw motor en generator zodat de stabilisator zich een weg kan banen door jouw brandstofsysteem.

Overweeg om het olie- en oliefilter in de motor en generator te vervangen voor opslag. Gebruikte olie accumuleert na verloop van tijd zuur, wat corrosie kan veroorzaken en daardoor verslechtering van leidingen en fittingen.

camping met sneeuw

6. Winterkamperen op een camping

Na een veelbewogen rit met veel sneeuwvlokken, wil je je op het veld (camping) opzetten. Voor een vlotte ervaring hebben we een lijst opgesteld met een paar dingen om in gedachten te houden.

TipDoelstelling
Parkeer het voertuig op een vlakke en platte ondergrond en laat de handrem losDit beschermt de camper tegen het wegrollen en het bevriezen van de handrem.
Zorg voor een gemakkelijke uitweg voor waterdamp van koken, kleding en ademenVoorkomt condensatie op ramen die slechtziendheid veroorzaken.
Een maaltijd koken die je intern opwarmt in de kriebelende kou is geweldig!  Gebruik propaan in de winter om te koken en niet voor butaan. Bewaar ze in een grote hoeveelheid in de gaskleedkamer.Butaan heeft een hoger vriespunt en zal niet vergassen, in tegenstelling tot propaan.
Zorg dat je je blikjes en flesjes drankjes leegmaaktVoorkomt problemen omdat ze anders zouden bevriezen in het onverwarmde voertuig
Houd metalen kranen open in een onverwarmd voertuig. Vergeet niet om de mengkraan in zowel het „koude water” als vervolgens in de „warm water” -positie te openen en deze in een van deze posities te laten staan.Houdt de apparaten intact
Gebruik nooit stroomkabels op de grondBescherm ze, ze kunnen tot aan de grond bevriezen en kunnen worden beschadigd door sneeuwruimende voertuigen
Verwijder ‘s ochtends sneeuw en ijs aan je buitenkant en luifel en laat het rookkanaal op de zijwand vrij houdenVoorkom schade aan de luifel en de buitenkant

7.  Geniet van de reis/rust

Je bent klaar om te gaan! Winterkamperen kan zo makkelijk zijn, en nu weet je hoe. 

Waar wacht je nog steeds op? Ga winterkamperen in een camper en ervaar de vrijheid om de prachtige winterwereld te verkennen. Ontdek je echte Narnia, met een goed beschermde camper, in je eigen tempo en gemak. Of bewaar hem om nog helderder te schijnen in de zonnigere en warmere seizoenen. De keuze is aan jou.

We kunnen niet wachten om de geweldige avonturen te zien die je in de winter zult beleven.  Als je nog steeds meer algemene tips wilt over het onderhoud van campers, bekijk dan ook deze gids.   

Over de Auteur

Daniel with a horse in a field
Daniel Vujin

Daniel is fond of going on adventures. He loves connecting with people and listening to their stories. Daniel says “while traveling you get the first hand experience and information from the experts.” His messages are all based on different perspectives that he heard along his journey.

Deel
Verwijder